Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 27., péntek

A jó fa jó gyümölcsöt terem

A jó fa jó gyümölcsöt terem 
Szerdán 60 éves érettségi találkozójukat tartották a Nagyváradi Klasszikus Magyar Vegyes Líceum 1954-ben végzett XI. osztályának volt diákjai. A premontrei rend templomába is betértek. 
Harminchatan végeztek 1954-ben a Nagyváradi Klasszikus Magyar Vegyes Líceumban (jelenleg Mihai Eminescu Főgimnázium), köztünk olyanok is, akik még az 1948-ban államosított Premontrei Főgimnáziumban kezdték tanulmányaikat. Az egykori tanárok közül- beleértve a két osztályfőnököt, Závodszky Gusztávot és Zemlényi Zoltánt is- már senki sem él, és sajnos a volt osztálytársak közül is tizenhatan csak az égi hazából szemlélhették a történteket. Délelőtt 10 óra körül tizenketten gyülekeztek a volt alma mater főbejáratánál, többen külföldről érkeztek, hogy sok év elteltével újra, s talán utoljára láthassák szeretett városukat és iskolájukat. Mivel éppen az érettségi vizsgák zajlanak, a díszterembe vagy az osztálytermekbe nem engedték fel őket, ezért néhány perc elteltével átvonultak a közeli premontrei templomba, ahol folytatták, ahogy ilyenkor lenni szokott, a régi emlékek felidézését, vagy éppen az aktuális események megvitatását.
Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát Szent Máté evangéliumából a hegyi beszédi részt olvasta fel, amikor Jézus arról beszélt a tanítványainak, hogy a jó fáról jó gyümölcsöt lehet szedni, a rosszról pedig rosszat. Erre utalva a főtisztelendő kijelentette: akik a Premontrei Főgimnáziumban végeztek, akár az azt követő években is, hogy megszüntették ezt, olyan erényekkel vérteződtek fel, mint egyenesség, korrektség, kitartás, alázatosság, gerincesség és igazságszeretet, melyek sajnos manapság kihalófélben vannak. Hangsúlyozta ugyanakkor: mennyire fontos hogy életünk folyamán megőrizzük lelki egyensúlyunkat, útravalóul pedig Szent XXIII. János pápa jó tanácsaira hívta fel a figyelmet.
Teljes cikk : erdon.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése