Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 13., péntek

Ki mossa le a gyalázatot?

Két legyet is ütöttek egy csapásra, azaz két nemzetet is sikerült megsérteniük egyszerre azok a fenegyerekeknek, akik vasárnap szétcibáltak egy román nemzeti zászlót, hogy azt Bethlen Gábor erdélyi fejedelem váradi szobrának nyakába bogozzák, sőt valami ragacsos festékkel össze is mázolták az egykori uralkodó szobrát. A festékből jutott a Petőfi parkban levő József Attila-szoborra is, tehát úgy tűnik az (eddig) ismeretlen elkövetők nem csupán Erdély neves uralkodóival, de a magyar költészet géniuszával is haragban vannak.
Ki mossa le (3)
Olvasónk, Sztuflák Gyula vette észre vasárnap délután, hogy a Bethlen-szobor „meg lett gyalázva”. Mint kérdésünkre elmondta, fiával ki szokott járni a Petőfi parkba, ahol alkalmanként meglocsolják azokat a virágokat, amelyeket a váradi polgárok önkéntes munkában ültettek el nemrég a volt erdélyi uralkodó szobrának talapzata mellé. A parkban nincs öntözőrendszer, az illetékeseknek pedig kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem azzal foglalkozzanak, elszárad-e a pár tő virág egy magyar fejedelem szobra mellett. Mint olvasónk elmondta, megdöbbenve vették észre a furcsa piros-sárga-kék nyakbavalót Bethlen Gábor szobrán, majd hamar észrevették, hogy a fejedelmi címer is be van mázolva valami ragacsos anyaggal. Később derült ki, hogy József Attila sem úszta meg a vandálok támadását. Sztuflákék lefotózták a meggyalázott szobrokat, majd a virágöntözésre hozott vízzel megpróbálták lemosni a festéket, de nem sok sikerrel. Majd a „sálat” is leszedték a fejedelem nyakából.
Hűséges olvasónk elmondta, a szoborgyalázók szerinte nemcsak a váradi magyarokat sértették meg ezzel a barbár cselekedettel, hanem a románokat is, hiszen a hecc kedvéért cafatokra szaggatták azt a román trikolórt is, amelyet rábogoztak a szoborra. Panaszosunk az egyik internetes közösségi portálon közzé is tette az esetet, ennek tudható be, hogy a délután folyamán váradi magyar fiatalok is kimentek a parkba és leszedték a rongyos román zászlót a fejedelem nyakából, de mivel nem voltak eszközeik, nem tudták a festéket rendesen letakarítani a szobrokról.
Megkerestük a park karbantartásával megbízott RER Ökológiai Szolgáltató Rt. igazgatóját, Ionel Bant is, aki elmondta, a RER munkásai csak akkor tehetik rendbe a szobrokat, ha a váradi önkormányzat műszaki osztályának vezetősége ezt elrendeli. Felhívtuk hát a városházát, ahol azt a választ kaptuk, hogy mivel nem érkezett bejelentés az esetről, egyelőre nem tesznek semmit. Ilyen esetekben a közösségi rendőröket kell rögtön értesíteni, de ez nem történt meg.
Ki mossa le (2)
Mivel vannak már tapasztalataink arról, hogy a váradi közösségi rendőrség malmai mennyire lassan őrölnek, felhívtuk a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Megtudtuk, ilyen esetekben az Aradi úti városi rendőrségnél kell bejelentést tenni, hogy a hivatalos nyomozás elkezdődhessen, és ennek ódiumaként az illetékesek festékoldót ragadjanak és lemossák a gyalázatot szobrainkról.
Nem hagyott nyugodni a dolog bennünket, ezért ismét megkerestük a városháza műszaki osztályának egyik vezetőjét, Mircea Stejerant, és neki is elmondtuk az összemázolt szobrok esetét, kérve arra, vegye ezt nemcsak újságírói kérdésnek, de bejelentésnek is. Az illetékes elmondta, noha ez valójában mégsem az ő asztaluk, mivel két ismert szoborról van szó, még a héten szerét ejtik a szobrok szakszerű megtakarításának. Megnézzük, betartották-e ígéretüket.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése