Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 3., kedd

A haláltáborok áldozataira emlékeztek

A haláltáborok áldozataira emlékeztek 
A holokauszt áldozataira és azon belül a Nagyváradról deportált csaknem harmincezer zsidóra emlékeztek vasárnap délelőtt. A rendezvény az állomásnál folytatódott, ahol emléktáblát avattak.
A Nagyváradi Zsidó Hitközség kórusa Románia, majd Izrael himnuszát énekelte el, majd dr. Aurel Vainer parlamenti képviselő, a zsidó hitközségek országos vezetője szólalt fel. A zsidó nép sok ezer éves történelméről szólt, valamint a Tóráról, mely több monoteista vallás alapját képezi. Említést tett a holokausztról, amely alatt hatmillió zsidó vesztette életét, de amelyet a nép maga túlélt, s Izrael állam születéséről is, mely „Isten valóságos csodája”. Elmondta, hogy eddig kilenc városban tartottak megemlékezést a deportálás hetvenedik évfordulója alkalmából, Nagyvárad a tizedik, s hétfőn, Beszterce-Naszódon zárul a körút, melynek során kétnyelvű emléktáblákat helyeznek el azokon az állomásokon, ahonnan zsidókat deportáltak.

Bocsánatot kért

Koppelmann Félix, a nagyváradi zsidó hitközség elnöke elmondta: nem véletlen, hogy június elsejét választották a megemlékezésre, hiszen külön emlékeznek arra a másfél millió gyermekre is, aki elpusztult a haláltáborokban.
Claudiu Pop prefektus kihangsúlyozta: emlékeznünk kell, hogy soha többé ne fordulhassanak elő ilyen borzalmak. Büszke arra, tette hozzá, hogy Bihar megyében két olyan hálózat is működött, amely zsidókat mentett meg úgy, hogy Magyarország területéről Romániába segítették őket.
Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika igazgatója elmondta: Ilie Bolojan polgármester más helységben tartózkodik és sajnálja, hogy nem tud jelen lenni. Egyúttal kihangsúlyozta azt a szerepet, melyet a zsidók – a város „legdinamikusabb egyharmada” – betöltöttek a város fejlődésében. „Elnézést és bocsánatot kérek a közösség nevében azért, hogy Nagyvárad megengedte azokat a borzalmakat” – hangzott el.
„Mivel én magam is egy kisebbség képviselője vagyok, világos számomra, hogy alegkategorikusabban fel kell lépni a diszkrimináció minden fajtája ellen” – Szabó Ödön RMDSZ-párti parlamenti képviselő
Szabó Ödön parlamenti képviselő magyarul és románul szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: olvasta azoknak az embereknek az írásait, akiket hetven évvel ezelőtt elszállítottak, tudja és látja, mit hagytak örökségként ennek a városnak. Pár évvel ezelőtt adatta ki ismét a Várad a viharban című könyvet, melynek olvasói meg fogják tudni többek között, hogy a zsidók elszállítása egy folyamat vége volt, mely a zsidóellenes törvények meghozatalával kezdődött. Mivel ő maga is egy kisebbség képviselője, tisztában van vele, hogy a lehető legkategorikusabban kell fellépni a diszkrimináció ellen. „Mivel az én közösségem is diszkriminált, én magam is bocsánatot kérek” – jelentette ki, de egyúttal azt is kihangsúlyozta: ezt a kérdést nem lehet „véralgebraként” kezelni, egymásra mutogatni és azt nézni, hogy ki tett több rosszat, de ha az az ideológia akár egyetlen életet oltott volna ki, az is sok.

Megható pillanat

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, majd Gavrilă Ghilea szenátor szólalt fel, később Virgil Bercea görög-katolikus püspök mondta el, hogy bár személy szerint nem mi követtük el a zsidók elleni atrocitásokat, mégis kötelességünk valamit tenni értük. „Ha én keresztényként hiszek Szűz Máriában és Jézusban, tudom azt is, hogy ők zsidók voltak, ha nem lettek volna, mi sem lennénk” – jelentette ki, majd arról szól: a holokauszt egyedisége abban áll, hogy mindenki a zsidók ellen fordult, a cél az volt, hogy eltűnjenek a föld színéről és túl kevesen léptek fel az ő érdekükben. „Mindannyiunknak egy Istenünk van, akit arra kérünk, adjon nekünk bölcsességet, hogy mindez soha ne ismétlődhessen meg” – mondta a püspök.
A megemlékezés során a zsidó hitközség kórusa több jellegzetes dalt adott elő héber nyelven. Nicolae Levi hegedűn, Ari-Nagy Sándor pedig zongorán közreműködött. Az egyik legmeghatóbb momentum az volt, amikor a holokauszt hat nagyvárdi túlélője csendben meggyújtotta a hatágú menóra egy-egy gyertyáját, így emlékezve a holokauszt hatmillió zsidó áldozatára. A hitközségnél szervezett megemlékezés imával ért véget, a rendezvény a Nagyváradi Állomás előtt folytatódott.
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése