Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 12., csütörtök

A nagyváradi Breiner, Tempo (Nyomda) klub

A nagyváradi Breiner ,később Tempo (Nyomda) klub több éve megszűnt.A nagyváradi magyarság egyik legjobb klubja volt.Helyén a Moszkva Café működik.Működése idején sok nagyváradi magyar fiatal találkozott a klubba és nagyon sokan vettek részt a klub sokszínű tevékenységébe.Tóth István volt az egyik kiemelkedő vezetője évekig.Nagyon sok váradi magyarnak sok szép emléke van a Nyomda klubról.

A nagyvarad.ro honlapon évekig volt fórum téma a Breiner,majd Tempo klub,melyet sokan Nyomda klubnak ismertek.Sajnos a fórum teljesen megszűnt az adatokkal együtt.Sokan szóltak hozzá és több információt olvashattunk a klub életéről.Az iwiw.hu-n lett alapítva a Breiner Klub.Mint ismeretes az iwiw.hu június 30-án végleg bezár,mely azt jelenti minden adat eltűnik,ha nem menti le.Több régi fotót láthatunk,mely sokak számára értékesek lehetnek.A Breiner vagy Nyomda klub ma már történelem és kellemes emlékeket idéz fel a 20. század utolsó évtizedeiről.Több fotónak nincs neve,mert a feltöltő nem ismerte.Ha felismeri a képen kik vannak,írja meg ' Az iwiw.hu- ez olvasható:

A szervezet eredeti neve „clubul Poligraf „közismerten (Breiner klub)”1948-ban alapították ez a helyiség, a Nagyvárad szívében levő épület mindig a kultúrát szolgálta, és valamilyen fokon mindig a közművelődés központjában állt. Ha mégis kiemelhetek valamit az elmúlt 50 évből, akkor ez leginkább a tánc lenne, mert azzal büszkélkedhetünk, hogy az országban Nagyvárad volt az őshazája. Innen indult a társastánc, párostánc, csoporttánc oktatása Románia-szerte, még az ötvenes évek elején. Az akkori igazgatónak Tóth Stefan és koreográfusnak Valéria Mangra, köszönhetően; 1980-ban alakult Románia első társastánc csoportja –„Dans Club 80” néven 1982-1994 között pedig országos táncbajnokságok győztese. 1980-ban alakult román-magyar nyelvi színtársulat, fotó és turisztika kör, majd 1990-ben ezekhez csatlakoztak: bridzs-kör, sakk-kör, manöken-képzés. 1998- ban volt 50 éves de a 60- at már nem élte meg.
Ezért úgy gondoltam, hogy az évforduló alkalmára egy „virtuális” világban továbbfolytassam a klub működését. Persze nem kihagyva a múlt kulturális tevékenységének bemutatását illusztrálást képekben, filmekben leírásokban.Forrás : iwiw.hu.
A nagyváradi Breiner vagy Nyomda klub fotóalbum


A Nyomda klubról írta az egyik nagyváradi fotós a blogjában :

A régi nagyváradi nyomdászklub nyomai még mindig megtalálhatók a Sonnenfeld palotában, ahol ma a Moszkva kávézó üzemel. Régen itt volt a Breiner Béla Nyomdászklub, később a Tempó Klub működött. Az előadótermet a kocsmától elválasztó ajtók fölött három darabból álló a vitrál látható. Ez a baloldali:

A középső, legszélesebb vitrál triptichonszerű kompozíciója is a nyomdászélet mindennapjait idézi meg.

És itt van a harmadik üvegre festett kompozíció is, mely együtt a másik kettővel egyfajta világi tematikájú triptichont képez.

 Megérnének egy restaurálást a visszaköszönő múltnak e darabjai.
Forrás : amitlelek.wordpress.com

Ha lesz több információ,lesz folytatás ...

Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése