Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 25., szombat

Vandana szindróma és az olaszországi példa

Vandana étterem lebontva fákkal.Fotó: Oradea -Nagyvarad -Grosswadein Facebook
Vandana étterem lebontva fák nélkül. Fotó : Oradea -Nagyvarad -Grosswardein Facebook 

Nagyvárad egyik legnépszerűbb étermét lebontották, mert egy tíz emeletes toronyház épül a helyén.A Bihari Napló cikkében részletesen olvashatja a tervet. Nagyvárad átalakítása nagy léptekkel halad előre. Fel lehetünk készülve, hogy egyre több nagy beruházásokat fognak bejelenteni .Egyre több magas és modern lakóparkokat fognak építeni, mert ez jó biznisz. A Vandana étterem a földszinten lesz, a második emelettől a tizedikig lesznek eladva a lakások.Igen, a Prima cégnek is nagybevétele lesz.

Nem azzal van problémám, hogy lesz egy tíz emeletes toronyház a Körös parthoz nagyon közel, hanem azzal amit tettek. A fákat könyörtelenül kivágták, mert útban voltak, ugyanis kellett a terület.Hol volt a környezetvédelem? Hamarosan bejelentik a Micula fivérek óriási beruházását, a 19 emeletes lakóparkot a Nagypiaccal szemben. Régebben minden hasonló beruházást visszautasítottak arra hivatkozva ,hogy nagy épületeket nem lehet építeni Nagyváradon. Ez az alapelv meg fog változni. A városvezetés alig várja hogy aláírja a szerződést. Sajnos a belvárosban egyre magasabb épületeket "húznak fel ".Utalok itt a volt Kispipa vendéglő épületére is. Hogyan kapják meg a jóváhagyást? Nem adom meg a választ, mert ezt mindenki tudja. 

A Vandana étterem szindróma egyre nagyobb mértékben elfog terjedni, mert a Nagyvárad arculatát meg akarják változtatni.Egyre több magas épületet fognak építeni, mert sok pénzt fog hozni a kasszába.Ebbe a képbe illik bele a polgármester úr terve, mely  szerint a kicsi házakra kell felhúzni egy-két emeletet.Megteheti, mert kétharmados többsége van.Sajnos a Vandana körül minden fát kivágtak.Néhány évvel ezelőtt amikor a volt Dacia szálloda túlsó partján kivágtak minden fát, megmozdultak a városvédők.Leállították a további fakivágásokat.Ez Petru Filip polgármester úr idejében történt.Napjainkban szinte senki sem tiltakozik, sőt dicsérik a városvezetés stílusát. 

Ezeket a terveket megtudták volna valósítani Olaszországban? Az egyik olasz ismerősöm szerint nem, mert a városban nem lehet úgy építkezni hogy eltérjen a városképétől.A kisebb átalakítási munkálatokra engedély szükséges.Nem lehet több színre festeni a tetőket, stb.

Ha sok fát kivágnak, milyen lesz a város levegője? A városvezetés válasza, a fákat a városon kívülre ültetik, mélygarázsokat építenek,kitiltják a forgalmat a belvárosból, utcákat bontanak le a kisgyűrű miatt.Marossy Anna biológus halálával meghalt Váradon a környezetvédelem?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése