Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 8., szerda

Áthelyezik Mihai Viteazul szobrát az ortodox katedrális elé,helyébe Ferdinánd király lovasszobrát helyezik

 
Áthelyezik a Szent László térről a Mihai Viteazul szobrotFotó: Alexandru Niţescu

"A nagyváradi önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy május 6-án megkapták az engedélyt a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériumától, hogy áthelyezhetik máshova a nagyváradi Szent László téren lévő Mihai Viteazul szobrot. A Nagyváradi Egyetemmel közösen aláírt jegyzőkönyv alapján a szobor a képzőművészeti karra kerül, ahol rehabilitálni fogják. Mikor az Emanuil Gojdu téren lévő munkálatok kész lesznek, a Mihai Viteazul szobrot az ortodox katedrális elé helyezik majd. Még ebben a hónapban elkezdik a szobor költöztetését, majd a helyének rendbetételét, hogy Ferdinánd király lovasszobrát helyezzék oda. Ha a munkálatok rendben haladnak, akkor május 23-án leplezik le Ferdinánd király szobrát." - írja a Bihari Napló. 

Sem Mihai Viteazul,sem Ferdinand király nem volt kapcsolatban Nagyváraddal.A Szent László tér I. Ferdinánd tér lesz?

"Nagyvárad felújított főteréről végre elköltöztetik az egyáltalán nem oda illő Vitéz Mihály-szobrot, de nem Szent László kerül a helyére, hanem I. Ferdinánd román király." - írja a Főtér. A legszomorúbb a cikkben :

"Születtek is kompromisszumok, például a központi hidat átkeresztelték Sfântul Ladislau-ra (sic!), szobrot ígértek a felújított váradi várba is, de

a magyar lakosság eredeti óhaja nem talált halló fülekre." 


"Nagyvárad Polgármesteri Hivatala megkapta a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma engedélyét ahhoz, hogy elköltöztesse a Szent László (ma Unirii) térről Mihari Viteazul lovasszobrát, hogy helyére a Nagy-Románia megteremtőjeként tisztelt Ferdinánd király szobrát állíthassa." - olvasható a Debrecen Nagyváradi Értesítő cikkében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése