Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 25., szombat

Miért kell a váradiakat kimozdítani a komfortzónájukból?

A kérdésre részben megkaptam a választ Pap István cikkében, mely a Bihari Naplóban jelent meg.Ilie Bolojan nem nyugszik bele abba, hogy Prefektúra törvénybe adta a polgármester úr tervét, mely szerint többletadózásra akarja kötelezni a belvárosban az alacsony épületek tulajdonosait.

Újabb közvitát akar nyitni.Egy átfogó tanulmányt ismertettek a Városházán szakemberek részvételével. A Planwerk kolozsvári cég képviseletében Eugen Pănescu ismertette a tervet.Megértettem azt, hogy a terv főmozgatója a pénz.Nem a váradiak érdekét teszik az első helyre.Nem lakok a belvárosban, engemet nem érint.Felháborító hogy minden áron, minden eszközzel a polgármester úr átakarja alakítani a belváros képét.Ha elolvassa a teljes cikket, képet alkothat Ilie Bolojan mega tervéről. Ez azt jelenti, hogy az alacsony lakásokra építhetnek egy-két emeletet.Ha a tulajdonosok nem egyeznek bele, akkor többletadóval sújthatók.Ha jön egy cég, igényelhet irodát a tulajdonos lakása felett.Nem is beszélve arról, hogy beláthatnak a tulajdonosok szobáiba és az udvaraiba. Idézetek a cikkből :

"Egy másik irányvonal a gyalogos övezetek bővítése a belvárosban, a harmadik pedig a belvárosi lakosság számának a növelése. Megítélése szerint a belvárosban gyakori az, hogy értékesebb a telek, mint azok a házak, amelyek azon állnak, és többszáz millió eurós beruházást lehet még generálni a belvárosban."

"Ezt követően Eugen Panescu kapott szót, aki elmondta, hogy egy körülbelül kétszáz oldalas tanulmányt készítettek el, ebből azonban vajmi kevés derült ki, a szakember ugyanis csak egy nagyon általános prezentációt tartott, amelynek során többek között olyan kijelentések hangzottak el mint: Nagyvárad központja olyan mint egy falu, éppen ezért sokkal többet is tud nyújtani annál, mint amit jelenleg nyújt. Elhangzott, hogy a tanulmány elkészítésével az a fő cél, hogy kontrollált módon történjen az épületek magasítása, jobb legyen a Sebes-Körös partjának a kihasználtsága; a belvárosi ingatlanok belső udvarai, kertjei nagy értéket képviselnek, ezeket meg kell őrizni, azaz nem ajánlott az udvarokat parkolóhelyekké átalakítani. A tanulmányban javasolják a nagyobb lakósűrűséget a belvárosban. Fokozatosan csökkenteni kell a belvárosban a parkolóhelyeket, mert a belváros nem arra való, hogy autóval oda behajtsanak az emberek."

"Mint ismeretes a város töbletadóztatására vonatkozó szabályzat az utcafrontból kiugró épületeket is sujtotta. Egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva Panescu elmondta, hogy olyan kevés ilyen épületet találtak a belvárosban, hogy nem tartották érdemesnek bevenni a tanulmányba ezt a problematikát. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben minden ingatlantulajdonos végrehajtaná a tanulmányban javasolt módosításokat, akkor jelentős mértékben módosulna a belváros arculata, és elismerte azt, hogy ez a tanulmány nem jelent garanciát arra nézve, hogy a belvárosban csak szép, értékes épületek fognak épülni. "Ebben az idézetben választ kaptam a miértre "jelentős mértékben módosulna a belváros arculata".

"Felszólalt dr. Ramona Novicov művészettörténész is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy óvatosan kellene kezelni a két világháború között épült ingatlanokat, hiszen azok is város történetéhez tartoznak. Majd hozzátette, hogy nem feltétlenül hoz jó eredményt egy szerves fejlődésébe való külső beavatkozás. "Egyetértek dr. Ramona Novicov művészettörténész véleményével. Ez számít? Ki fogja meg Bolojan kezét? A törvény és a váradiak, akik kifognak ábrándulni Bolojan varázsából.Mi volt a válasz?

"Erre reagálva Panescu elmondta, hogy a tanulmány nem kötelez senkit semmilyen beavatkozásra, ugyanakkor a változást ösztönözni kell. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem jöttek Nagyváradra a nagy ingatlanbefektetők, Eugen Panescu azt válaszolta, hogy azért, mert nincs hely a belvárosban nagy irodaházak építésére." Értik? Ezért kell kimozdítani a váradiakat a komforzónájukból.

A cikkhez tartozik, hogy megfellebezik a bírósági határozatot, mert mostmár van tanulmány és közvita .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése