Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 24., péntek

Felavatták I.Ferdinánd román király lovasszobrát katonai tiszteletadás nélkül

Szoboravatás katonai jelenlét nélkül 
Forrás : Bihari Napló 

"Az előzetes programtól eltérően nem képviseltette magát a román hadsereg Ferdinand román király szobrának csütörtök délutáni avatóján a nagyváradi Szent László téren." - írja a Bihari Napló.  

Tegnap az utam a központon át vitt.Megálltam,mert várnom kellett a villamosra.Készítettem néhány fotót, illetve videót.Nagy volt a sürgés-forgás,mert akkor készítették fel a szobrot az avatásra.Jó lesz ha tudjuk a szobrász nevét,Florin Codre.A szobor avatóról a helyi román sajtó részletesen beszámolt. Ilie Bolojan polgármester biztosan másképp képzelte el ezt az ünnepi eseményt.Nem hiába könnyezett,mert utolsó pillanatban a hadsereg lemondta a részvételt,csak mintegy háromszázan voltak jelen szitáló esőben.Valószínű,a királyi családtól fog kapni egy diplomát és elismerést. 

Ha van ideje,olvassa el a Főtér cikkét. Idézetek a cikkből : 


"Miközben a város magyar közössége azért dühös a román városvezetésre, mert nem hajlandó szobrot állítani a város főterén, a Szent László téren (amit a románok Egyesülésnek neveznek) a várost alapító szent királynak, román-román viták is zajlanak a téren elhelyezendő szobrok kapcsán. Mindez csütörtökön délután odáig fajult, hogy Ilie Bolojan polgármester óriási pofont kapott egy, a románok számára fontos állami intézménytől: a hadseregtől." 


"A polgármesternek ennyi sem volt elég:
 mániákusan rajong ugyanis Ferdinánd román királyért, aki az első világháború végén, illetve az azt követő időszakban volt az ország uralkodója,
amikor a román hadsereg az antant engedélyével megszállhatta Kelet-Magyarországot, majd az első világháborúban Románia által játszott dicstelen szerep nyomán jó részét meg is tarthatták.
Ezért aztán a város főterén még a 90-es években soviniszta román katonatisztek által felállított Mihály vajda-szobor helyére Ferdinánd szobrát állíttatta fel.
Ez pedig kiverte a nyugalmazott tiszteknél a biztosítékot, akik tiltakoztak, perre is mentek, de hiába: csütörtökön hivatalosan is felavatták a vajda helyére került román király szobrát." 

"Ez azonban nem vigasztalja a tiszteket, akik telesírták a román sajtót, hogy a polgármester száműzte a hatalmas történelmi személyiséget a főtérről. 
Ennek pedig a csütörtöki szoboravatón meg is lett az eredménye: a polgármester csupán nem sokkal az esemény előtt értesült arról, hogy

sem a nagyváradi helyőrség, sem a katasztrófavédelem, sem a csendőrség egységei nem vesznek részt az eseményen.

Mint ahogy az a besztercei katonazenekar is lemondta a szereplést, amelyet szintén meghívtak." 

"Amúgy Ferdinándnak – akinek szobrát Trianon után a Szent László-szobor helyére egyszer már felállították, de 1940-ben nyomtalanul eltűnt – pontosan annyi köze van Nagyváradhoz, mint Mihály vajdának: egyszer átutazott a városon." 

A helyi sajtó részletesen tudósított a szoboravatóról.Nézze meg a videókat'
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése