Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 12., vasárnap

Pánikhangulat van Nagyváradon?Miért kell nyugtatni a váradiakat?

 
Zatykó Gyula a helyszíneken tartott tájékoztatót a tegnap.Forrás : Bihari Napló


Érdekes cikket irt Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban. Idézem a cikk bevezetőjét : 

"Pánikolnak egyesek a Bémer tér felújítása miatt, a Kanonok soron meg a fákat féltik. Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke a helyszíneken nyugtatgatott."     Valakik a háttérből pánikhangulatot keltenek az önkormányzat ellen.Nincsenek megnevezve a személyek,de azért a gyanúsítás megvan.Kik ezek a személyek?Nem tudjuk.Szeghalmi Örs ezt írja:     

"Megy a hangulatkeltés a háttérben a váradi önkormányzat ellen, annak újabb fejlesztési projektjei kapcsán is: vannak, akik már azt terjesztik, hogy a Bémer tér átépítése és korszerűsítése után nem hajthatnak majd be a jogosultak az Ady iskola területére, mások a Kanonok soron zajló modernizálástól a fákat féltik."

Pánikra nincsen ok.Miért?Mert Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős főtanácsadója mondta a sajtónak a következőket? "„Pánikolnak már egyesek mindkét ügyben, de megnyugodhatnak, mert mindkét félelem alaptalan” – mondta Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, a váradi polgármester egyik tanácsadója, aki tegnap a két helyszínt bejárva tartott dupla sajtótájékoztatót."

Miért ne pánikoljanak be a váradiak?" Összességében az egész terület sokkal szebb, korszerűbb és bejárhatóbb, rendezettebb lesz, állapíthattuk meg, a tervek alapján." 

A cikkben olvashatunk a Kananoksor korszerűsítéséről.

Summarum : Nagyváradon nincs pánikhangulat,mert sokkal szebb lesz a Bémer tér mint volt.Ha a látványtervezetet nézem nem látom hogy szebb lesz.Hasonló modern tér lesz mint a Szent László tér.A zöld szín nem lesz jellemző,inkább a szürke. A cikk szerint egyesek akiknek nem tetszik,pánik hangulatot keltenek.Ha én azt írom,hogy nem tetszik az új tér,akkor az nem pánik keltés,hanem személyes vélemény.Nem kell komolyan venni,mert nem egy szakember írja,egy érzelgős régi gondolkodású váradi lakos.Jogom van hozzá,hogy leírjam a véleményemet.Nem vagyok újságíró sem,nem tudok szépen és helyesen fogalmazni. Csak egy szimpla
blogger. Mi a blog? "A blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e.""Témája sokrétű: lehet interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és lehetségesek tematikus blogok is (például kifejezetten irodalommal foglalkozó)." Bővebben a Wikipédián. 

Miért kell nyugtatni a váradiakat?Mert joggal aggódnak a városukért.Nagyvárad modernizálása fénysebességgel halad előre,mert ez politikai döntés.Nincs aki letudná állítani,sőt sok váradiaknak tetszik.Nagyvárad modernizálásának a kórusához váradi magyarok is csatlakoztak.Ez azt jelenti,hogy Várad jellegzetes képe és hangulata megváltozik.Én a régi Váradot jobban szeretem,illetve szerettem.A gyerekkori és fiatalkori emlékek Nagyváradról a síromig fognak kísérni.Ez személyes véleményem,és nem pánikkeltés. Az elkövetkező években valószínű,hogy a magyar ügyekért felelős tanácsadó Zatykó Gyulának többször kell nyugtatni a váradiakat,például a Kálvária domb kálváriája esetében.

Még egy szót a Bémer térről.A tér történetét jól ismerő Péter I. Zoltán írta a következőket :


"1888 tavaszán bontották le a közepén terpeszkedő ódon Gireth-házat, kialakítva ezzel a teret, amely a 20. század hajnalára a felfokozott építkezési kedvnek köszönhetően elnyerte azt az eklektikus képét, amely szerencsére még ma is jellemző rá. A bő száz év alatt többször is változott a tér neve: kialakításakor Bémer László püspökről nevezték el, 1923-ban Regina Maria lett, 1940-ben visszakapta eredeti nevét; 1945–1966 között az utcasarki névtáblákról Sztálin nevét lehetett leolvasni, majd 1995-ig Köztársaság (Republicii) tér volt. A Helyi Tanács 1995-ben a Regele Ferdinand névre „keresztelte”, noha Ferdinánd román király nevét a két világháború között a Fő utca viselte, nem ez a tér. De ezen már nincs mit csodálkozni, hiszen a rendszerváltás utáni egyik önkormányzatnak sem volt erőssége a helytörténeti ismeret és a következetesség az utcák és terek nevének megváltoztatásakor." 

 
Forrás : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.com .A forrás nem elérhető '

Péter I. Zoltán A Bémer tér kialakulása című cikkét így fejezi be :

"Az utóbbi, nem legszerencsésebb változtatástól eltekintve egészében véve több mint egy évszázad alatt sikerült megőrizni a Bémer tér hangulatát és remélhető, hogy az elkövetkező évszázad alatt is változatlan marad Nagyvárad épített örökségének ez a jellegzetes és értékes színfoltja."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése