Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 26., vasárnap

Egy kis váradi szobortörténelem kiegészítéssel

 
Tegnap délután helyezték fel a nagyváradi Szent László téren lévő, üresen álló talapzatra Ferdinand román király lovasszobrát Fotó:Alexandru Niţescu.Forrás : Bihari Napló

Értékesnek tartom Pap István cikkét,mely a Bihari Naplóban jelent meg a Szent László téri szobrokról. A cikkben ezt olvashatjuk : 

"Érdemes tudni, hogy azon a helyen, ahova most a román király szobrát helyezik, már 1738-ban állt Szent László király kőszobra, az az alkotás, mely jelenleg a váradi bazilika oldalbejárata mellett áll. 1893-ban, szent királyunk kanonizációjának 700. évfordulóján került a főtérre Szent László egész alakos szobra. Az impériumváltás után, 1924-ben helyezték ki Ferdinand román király lova szobrát Szent László szobra helyére, mely utóbbi most szintén a váradi római katolikus püspökség kertjében, a bazilika főbejárata előtt áll. A második világháború kitörése után Ferdinand király szobrát a Romániánál maradt Belényesre szállították, további sorsa ismeretlen. A váradi római katolikus egyház és a magyar hatóságok azt tervezték, hogy a világháború befejezése után egy Szent László lovas szobrot helyeznek ki a szent királyról elnevezett főtérre, ezért nem is vitték vissza a már létező egész alakos szobrot, hanem üresen hagyták a helyet. A világháború, illetve Észak-Erdély elvesztése azonban meghiúsította ezt a tervet. A kommunista időszakban a szovjet hadseregnek emléket állító obeliszk állt a főtéren, a helyszínt abban a korszakban két ágyú is „díszítette”. A rendszerváltás után az obeliszk kikerült a Rulikowski temetőben lévő szovjet katonák sírkertjébe, a két ágyú pedig a Katonai Múzeum elé, a Szent László térre pedig Mihály vajda lovas szobra került."

A két világháború között a Szent László téren I.Ferdinánd román király szobra állott.Karsai Imre visszaemlékezéséből azt tudtuk meg,hogy a magyar hadsereg bejövetelével megpecsételődött a szobor sorsa.Mint fiatal látta milyen nagy munkát jelentett a szobor levevése,majd egy meghosszabbított szekérre való helyezése.12 ló húzta a Nagyállomásig.Feltették egy teherhordó vonatra és Belényesre vitték.1953-ban a szobrot beolvasztották.


További fotókat nézhet a Köztérkép weboldalon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése