Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 12., vasárnap

9000 lejárt szerződésű sírhely van a Rulikowski temetőben

 
A temető ügyében tartott sajtótájékoztatót Habinyák István és Moldován Gellért Lajos A szerző felvétele

"Mint arról lapunkban is olvashattak a napokban, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) leltárt végzett a nagyváradi Rulikowski temetőben lévő sírhelyeket ügyében. Több mint 900 azonosítatlan sírhely van ott, és több ezernek lejárt a szerződése." - olvasható Törő Enikő cikkében,mely a Bihari Naplóban jelent meg.Nagyon sok váradit érint,ezért olvassa el a teljes cikket.Ha lehet,cselekedjen minél gyorsabban,nehogy elveszítse a sírhelyét.Ossza meg másokkal a hírt.Idézetek a cikkből : 


"Moldován Gellért Lajos elmondta, hogy a Rulikowski temetőben 9084 olyan sírhely van, melynek lejárt a bérleti szerződése, eddig senki nem jelentkezett a meghosszabbítást illetően, és 925 olyan sírhely van, melyet nem sikerül azonosítani, ugyanis meg van rongálódva a fejfa vagy kőtábla, vagy egyáltalán nincs is. Habinyák István hozzátette, hogy személyes érintettség okán kezdett foglalkozni a témával, ennek során megtudta, hogy a www.adporadea.ro weboldalán meg lehet tekinteni egy térképet a temetőről, ott meg lehet nézni a sírhelyeket, valamint azt, hogy melyiknek van lejárva a szerződése, illetve melyik az, amelyik azonosítatlan."

"Továbbá felhívta a figyelmet az örökösödési eljárások fontosságára, ugyanis egy adott sírhelybe 4. rokonsági ágig lehet temetni, amennyiben a tulajdonos jóváhagyja azt, az elhunyt a házastársát jóváhagyás nélkül temetetheti, ugyanis a sírhely ebben az esetben közösnek minősül. A gyermekek, unokák, leszármazottak esetében örökösödési iratokra van szükség. Egy üres sírhelyet tekintve a temetéstől számítva 7 évig érvényes a bérleti szerződést, majd lehet 10, vagy 20 évvel hosszabbítani. 10 évre egy egyszemélyes sírhely bérleti díja 350 lej, kétszemélyesé 700 lej, 20 évre pedig a duplája ennek az összegnek." 


"A lakosság felé való felhívás tulajdonképpen az lenne, hogy azok, akiknek hozzátartozójuk a váradi temetőben nyugszik, és nem hosszabbították meg, vagy nem is tudják, hogy mikor kellene meghosszabbítani a bérleti szerződést, azok ellenőrizzék le, hogy jelenleg van-e erre szükség, és tegyék meg a megfelelő lépéseket, segítségül szolgálhat a fent említett weboldal. Az azonosított, de lejárt szerződésű sírhelyek bérlőjének levelet küld a temető gondnoksága, 2019. április végétől számítva egy év áll rendelkezésükre, hogy kifizessék a díjat, valamint, ha szükséges, az örökösödést is intézzék el; jövő év áprilisa körül egy utolsó felszólítást is fognak küldeni."

1 megjegyzés:

  1. Elégé "hiányos" vagyis hamis a temetői nyílvántartás Nagyváradon...Édesanyám által 1991.08.-hónapban vett sírhely eltünt nyílvántartásból, pedig akkor 25 évre vettük meg (mint mindenki más) és a 101-es parcellába volt.Tehát 2017 volt a lejárati idő. Édesanyám 2001-ben elhunyt és természetesen oda temetettem, az anyakönyvi kivonatokkal és a sírhely papírjaival igazolva jogaimat. A temetéskor is kellett fizessek még 7.évet,tehát elvileg 2024.-ig van kifizetve......A temetö nyilvántartásában,úgy vagyok beírva-doar plata de inmormintare-Vajna Clementina Nagyvárad és nulla négyzetméter....tehát a jogaim 2001-ben kezdödőtt és 2001-ben járt le és 0.Már a sírjaimhoz sincs jogom?

    VálaszTörlés