Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. május 20., hétfő

Könyvbemutató : Ne hagyjuk a templomot, az iskolát s a temetőt

 
Balról jobbra: Farkas László, Péter I. Zoltán és Dukrét Géza a könyvbemutatón A szerző felvétele 
Forrás : Bihari Napló

"Kordics Imre–Péter I. Zoltán–Farkas László A nagyváradi Rulikowski temető című monográfiáját mutatták be pénteken délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, a Festum Varadinum keretében." - írja Pap István a Bihari Naplóban. 

Idézetek a cikkből :  

 

"A nagyváradi Rulikowsi temető című kötet a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) és a Varadinum Script kiadó gondozásában jelent meg a Partiumi füzetek 87. köteteként, mely egyben a PBMET 111. kiadványa. A pénteken délután a nagyváradi Lorántffy-központban, a Festum Varadinum keretében bemutatott könyvet a Partiumi Füzetek sorozat szerkesztője, a társaság elnöke, Dukrét Géza méltatta." 


„A régi temetőink felszámolása, értékeink elpusztítása révén ma már csak a Rulikowski temető történelmi területe őrzi a nagyváradi temetkezési szokások és kultúra emlékét. Már csak itt van meg azon síremlékek egy része, amely helytörténeti forrásként is jelentős örökség” – fogalmazott Dukrét Géza." 


"A továbbiakban Péter I. Zoltán szólalt fel, azt hangsúlyozva, hogy ő és Farkas László csak kiegészítették Kordics Imre munkáját, és csak kiadhatóvá tették az anyagot." 

 

"Farkas László hangsúlyozta: nagyon fontos temetőink védelme, ezért is lenne jó, ha a temető két, legrégebbi síremlékeket tartalmazó parcelláját műemlékké lehetne nyilvánítani, illetve a régi sírköveket nem elmozdítani akkor sem, ha azon a helyen új temetkezés történik." 

 

 Hiányoltam a könyvbemutatón a fiatalokat.Többnyire közép- és időskorú volt a közönség.A fiatalokat nem érdeklik a temetőink védelme? Nézzen meg néhány fotót a könyvbemutatóról. 

 A képen a következők lehetnek: 3 ember, ülő emberek és belső tér 

A képen a következők lehetnek: 14 ember, belső tér 

A képen a következők lehetnek: 15 ember, belső tér 

A képen a következők lehetnek: 17 ember, belső tér 

Teljes album megnézhető a Festum Varadinum albumában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése