Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. július 17., csütörtök

Mind-mind arany, ami fénylik

Mind-mind arany, ami fénylik 
Szerda este anyagi és eszmei értéket tekintve is unikumnak számító vándorkiállítás nyílt a Körösvidéki Múzeumban, Románia ókori arany és ezüstkincse címmel. Augusztus 31-ig látogatható. 
 Nagyon ritkán lehet látni annyi rendőrt és csendőrt egy-egy kiállításmegnyitó alkalmából, mint szerda este a váradi Barokk Palotában és környékén. A nem mindennapi belügyis erődemonstrációt ez esetben minden bizonnyal az indokolta, hogy a megtekinthető 1004 darab ókori arany és ezüst tárgy (fibulák, maszkok, fülbevalók, diadémok, karkötők, edények és egyéb használati eszközök stb.) különben titkos anyagi értéke hét zéróval végződő számjeggyel fejezhető ki euróban, és az elmúlt ötven évben most először fordul elő az, hogy vidéki városokban ezek együtt, egy helyen vannak bemutatva. Így lett Nagyvárad a második helyszín, ahol Temesvár után megnézhetőek például a késő rézkori Coţofeni-kultúrához tartozó vagy a kőfalui (Pietroasa) kincsleletek példányai.
Mindez 31 romániai múzeum, kulturális intézmény együttműködésének köszönhető, és egyúttal a Művelődési Minisztérium és a bukaresti Román Történelmi Múzeum új kultúrpolitikai nyitányának is- jelezte dr. Ernest Öbenlander-Târnoveanu főigazgató, művészettörténész, aki az ünnepségen elhangzott beszédek után tárlatvezetőként ismertette a kiállított tárgyakat, illetve beszélt a tárgyalt korszakról. Úgy fogalmazott: arra a következtetésre jutottak, hogy ezen tárgyak Románia közkincsét képezik, ezért minden adófizető állampolgár megérdemli azt, illetve joga van ahhoz, hogy otthonához közel szemlélhesse meg ezeket. Az ezzel járó költségeket- szállítás, speciális tárlók, bútorok kihelyezése- a Történelmi Múzeum önerőből finanszírozza, akárcsak a nem csekély összegű biztosítást. Hozzátette: a vándorkiállítás emellett leckét ad abból is, hogy miként tudnak a múzeumok egymással együttműködni, a Körösvidéki Múzeum pedig az ország egyik jelentős kulturális intézményének számít, ahol kitűnő szakemberek dolgoznak, a kiállítási tárgyak közül néhányat egyébként is itt őriznek. Szerinte ugyanakkor a tárlatnak betudhatóan képet nyerhetünk több ezer év- K. e. 4500-től a K. u. 7. századig, vagyis a neolitikumtól a kora középkorig terjedő időszak- társadalmi, kulturális és politikai életéről is, a tárgyak pedig egyfajta identitáshordozói Európa ezen szegletének.
Teljes cikk : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése