Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. július 19., szombat

Először lesz Romániának nő miniszterelnök-helyettese

Először lesz Romániának nő miniszterelnök-helyettese 
Kelemen Hunor helyet  Bíró Rozália, az SZKT elnöke, Bihar megyei szenátor veszi át.
Két fontos kérdésben döntött július 17-én, csütörtökön délben a Szövetségi Állandó Tanács Kolozsvárott: az RMDSZ indít jelöltet az őszi államelnök-választáson, a Szövetség jelöltje pedig Kelemen Hunor lesz. Arról is döntött ma a SZÁT, miután a múlt héten Kelemen Hunor bejelentette, lemond miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségeiről, hogy a helyét a szövetségi elnök javaslatára Bíró Rozália, az SZKT elnöke, Bihar megyei szenátor veszi át. Mindkét kérdésben a Szövetségi Állandó Tanács egyhangú döntést hozott.
„1996 óta az RMDSZ mindig állít jelöltet az államfő-választáson. Két alkalommal Frunda György volt a jelöltünk, 2004-ben az RMDSZ akkori elnöke, Markó Béla, 2009-ben pedig jómagam. A mi érveink a saját jelölt mellett elsősorban arról szólnak, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy hallassuk a hangunkat, hogy meg is hallják a hangunkat, odafigyeljenek ránk, és az erdélyi magyarság törekvéseit be tudjuk mutatni a román közvélemény előtt. Ha nincsen jelöltünk, akkor hónapokon keresztül a mi szavunkat senki nem hallja, senki nem figyel ránk. Egy másik érvünk az, hogy 25 éven keresztül bebizonyosodott: egyetlen román párt, egyetlen román politikus sem tűzi programjára, nem foglalkozik az erdélyi magyarság specifikus kérdéseivel. Egyszerűen számukra a magyar kérdés problémaként jelenik meg, ezért nem foglalkoznak vele, vagy pedig szavazatszerzésre használják fel a magyarellenességet. Tehát ilyen szempontból elképzelhetetlen, hogy az 1,3 milliós erdélyi magyarságnak ne jelenjenek meg az elképzelései, a célkitűzései egy ilyen fontos politikai vitában, ami az államelnök-választást előzi meg. Ezért a SZÁT ma egyhangúan arról döntött, hogy legyen államfő-jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, ez már szinte becsületbeli üggyé vált számunkra, az erdélyi magyarság számára” – nyilatkozta ma Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje. Hozzátette, ez a jelölés megtiszteltetés számára, és a következő időszakban azon lesz, hogy az erdélyi magyarság céljait, programjait megismertesse a hazai és a nemzetközi közvéleménnyel, és megmutassa azt, hogy az RMDSZ politikusaként van koherens elképzelése Romániáról, a romániai társadalomról, és az erdélyi magyarságról mindenek előtt.
„Mivel márciusban a Parlament úgy szavazta meg, hogy a kulturális miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztség egymáshoz kapcsolódik, olyan embert kellett keresnünk, aki mindkét feladatot el tudja látni. Bíró Rozáliát kértem fel, hogy vállalja ezeket a tisztségeket, ő pedig a SZÁT egyhangú szavazata után augusztus 1-től átveszi a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi teendőket. Figyelembe véve, hogy az Alapszabályzat szerint a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöki pozíciója a második számú politikai tisztség az RMDSZ-ben, teljes mértékben érthető, hogy miért esett rá a választás, hiszen a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is annak kell vállalnia, akinek van politikai súlya a szervezetben. Bíró Rozália rendelkezik ugyanakkor azzal a közigazgatási tapasztalattal, amely szükséges a tárca vezetéséhez, hisz Nagyvárad alpolgármestere volt két mandátumon keresztül. Nem mellékes az sem, hogy az ő személyében először lesz Romániának nő miniszterelnök-helyettese, ez pedig sok szempontból üzenetértékű” – nyilatkozta ma Kelemen Hunor szövetségi elnök Kolozsvárott. 
Forrás : nagyvarad.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése