Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. július 29., kedd

Lesz Nagyvárad–Marosvásárhely–Brassó sztráda ?

Szó szerint idézve „fényes jövőt” jósolt az észak-erdélyi autópályának Ioan Rus szállításügyi miniszter. A Nagyvárad–Marosvásárhely–Brassó sztráda azóta lett ismét prioritás, miután a kolozsvári politikus a projektet jegelő Dan Șovát váltotta a tárca élén.
Így festenek ma az észak-erdélyi autópálya Bihar megyében. Befejezetlen hídpillérek, felhagyott telephelyek, vasbeton szerkezetek jelzik a kivitelező amerikai Bechtel cég útját. Maros megyében még ennyire sem haladtak. Sok helyen csak a pálya nyomvonala van kijelölve, az is csak térképen. Ioan Rus szállításügyi miniszter a Mediafaxnak adott interjúban mégis arról beszélt, hogy a nagy egyesülés századik évfordulójára meg kell valósítani Románia teljes integrációját. Ennek része az autópályahálózat kiépítése is. Egy hónapon belül megkezdődnek a munkálatok a Gyalu–Berettyószéplak szakaszon – mondta a miniszter, aki az Aranyosgyéres–Brassó szakaszra is kitért.
 
IOAN RUS
szállításügyi miniszter
„Aranyosgyérestől vissza Marosvásárhelyig megvan az európai finanszírozás a regionális fejlesztési alapokból. Egyelőre nincs világosan elkülöníthető alap a Marosvásárhely–Brassó szakaszra. Meglátjuk, hogy mit tudunk a jövő évi költségvetésbe belefoglalni.”
 
Az észak-erdélyi autópálya sorsa az évek során mindig az adott kormány politikai színezetének függvényében haladt előre, vagy került háttérbe, annak ellenére, hogy az RMDSZ mindvégig próbálta napirenden tartani. A Boc-kormány idején például a koalíciós megállapodás részét képezte.
 
EMIL BOC
volt miniszterelnök
„Támogatjuk az autósztráda-építési programot, a négyes folyosó megépítését Nagylak és Konstanca között, az észak-erdélyi autópályát és a Bukarest–Brassó autópályát.”
 
Az RMDSZ akkor is ígéretet kapott az első Ponta kormánytól a projekt folytatására, amikor nem vállalt kormányzati szerepet.
 
KELEMEN HUNOR
szövetségi elnök, RMDSZ
„A jövő esztendőre az erdélyi autópályát ígéretet kaptunk, hogy folytatják, keresnek egy beruházót és közbeszerzéssel próbálják folytatni ezt az autópályát. Mi követni fogjuk természetesen a 2014-es költségvetésben is, hogy mi történik.”
 
Amikor az RMDSZ kormányra lépett, a megállapodásba tételesen is belefoglalták az autópálya megépítésének kérdését. A folyamat csak azután gyorsult fel ismét, miután Ioan Rus vette át a szállításügy vezetését. Romániában jelenleg Bukarestet Konstancával, Ploiești-tel és Pitești-tel köti össze autópálya. Használatban van ezen kívül a Nagyszebent elkerülő gyűrű, a Szászváros–Déva szakasz, néhány kilométeres szakasz Lugos környékén, az Arad–Temesvár pályarész, illetve az észak-erdélyi sztráda Aranyosgyéres–Gyalu 52 km-es szakasza.
  Forrás,videó : erdely.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése