Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. július 15., kedd

Majdnem tragédia történt a korzón

Akár végzetes tragédiába is torkollhatott volna egy ártatlan vasárnap délutáni kávézás a nagyváradi korzón. A forgalmas helyen több pizzázó és kávézó rakott ki székeket, asztalokat, teraszokat alakítva ki ezáltal a Fő utca sétányán.
Itt több régi, igencsak lepukkant állapotú műemléképület van, melyek felújítása miatt évek óta folyik a vita, ugyanis ezeket a tulajdonosoknak kellene rendbetétetniük. A tulajdonosok egy része persze úgy véli, a hatalmas bérpaloták málló vakolatát mégis az önkormányzat kéne hogy felújítsa, s bár eddig több tárgyalás és megoldási javaslat napvilágot látott, az épületek maradtak úgy, ahogy vannak. Elkoszolódott régi védőháló található az épületek felső részén, igazi romvárosi hangulatot adva így az egykoron szebb időket is megért váradi korzónak.
majdnem 1
A védőháló nem jelent megoldást vagy védelmet a málladozó bérpaloták esetében

Ami a vasárnap délutáni esetet illeti, a két békésen kávézó hölgy (anya és lánya), mint egyiküktől megtudtuk, hirtelen hatalmas csattanásra figyelt fel közvetlenül az asztaluk mellett. Egy jókora, több kilónyi fal és vakolatdarab vált le ugyanis valahonnan, átszakította a védőhálót, s a teraszon levő asztal mellé zuhant. Nyugodtan tekinthetjük a gondviselés működésének, hogy nem esett rá senkire, ugyanis a frissen készült kép alapján megítélve vagy agyonütötte volna, vagy súlyosan megsebesíti a faldarab azt, akire rázuhan. A vendéglő egyik pincérnője seperte össze a faldarabot, ami tegnap reggel még ott volt a közeli szemetesben, azonban a vendéglő alkalmazottai igen ellenségesen viszonyultak ahhoz, hogy a sajtó érdeklődik az eset iránt. Feltételezhetően úgy vélik, rontja majd az üzletet, ha kiderül, életveszélyes lehet manapság a váradi korzó teraszain ücsörögni, azonban lássuk be, ha tragédia történt volna, az sem lett volna túl jó reklám. Azonban nem tekinthetünk el attól, hogy figyelmeztessük a járókelőket, hogy védőhálók ide vagy oda, nem biztonságos manapság sem sétálni, sem ücsörögni a korzón, ugyanis mint bebizonyosodott, a védőhálók esetenként nem sokat érnek.
majdnem 2
Vasárnap csak a gondviselésnek köszönhetően nem történt tragédia az egyik korzói teraszon, egy pincérnő éppen a nagy darab leszakadt falat sepri össze az asztalok mellől

Megkerestük a nagyváradi önkormányzat Ingatlankezelőségi Igazgatóságát, melynek munkatársa, Benyovszki Tünde építészmérnök elmondta, a kialakult helyzetért jogilag azt a lakótársulást terheli a felelősség, amelyhez a kérdéses épület tartozik, az, amelyikről a vakolatdarab lezuhant. A városháza egyfolytában sürgeti a Fő utcai, leromlott állapotú bérpalotákban levő lakások tulajdonosait, hogy kezdjenek neki az épületek rendbetételének, ehhez a műemlékvédelmi igazgatóság erre alakult szakosztálya hitellehetőséget is nyújt a tulajdonosoknak, ha éppen nincs annyi pénzük, amennyi kellene a renoválásra. Sajnálatos azonban, hogy a tulajdonosok nagy része mennyire nem veszi komolyan ezt a problémát, s azt sem, hogy a város évek óta azért nem fizetett velük ingatlanadót, hogy ezzel is kedvezzen a felújítási kedvnek. Az építészmérnök azt is elmondta, nagy szerencse, hogy mégis ott volt a védőháló, mert enélkül lényegesen nagyobb lendülettel csapódott volna le a faldarab a járókelők közé. A város tehát nem tehető felelőssé a történtek miatt, természetesen a terasz tulajdonosa sem. A lakótársulás képviselőit, amelyhez az omladozó bérpalota tartozik, nem tudtuk utolérni, noha abban az esetben, ha valami tragédia történik az általuk feltétettet védőháló megsérülése okán, jogilag egyedül ők vonhatóak felelősségre. Magyarán szólva egyelőre nincs megoldás arra, hogy biztonságosan közlekedhessünk a váradi korzón.
A városháza illetékesei ezúton is felszóltják az érintett lakótársulást, hogy minél hamarabb cseréltessék ki a meghibásodott védőhálót, a polgármesteri hivatal pedig sürgetni fogja a Fő utcai bérházak felújításainak megkezdését, a polgármester szerint még akkor is, ha akár pereskedni kell majd az ódzkodó tulajdonosokkal.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése