Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 6., vasárnap

Várba költöztetés nem, fejlesztés viszont lesz

Várba költöztetés nem, fejlesztés viszont lesz 
A nagyváradi helyi tanács pénteki ülésén elfogadta a Sas-palota egy részének felújításáról, illetve a Kálvária domb megújításáról szóló határozatjavaslatokat. 
Rossz előjelekkel kezdődött Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere számára a péntek délutáni tanácsülés: nemcsak azért mert egy nappal korában Ioan Mang a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei elnöke bejelentette, hogy pártja nem támogatja a Körösvidéki Múzeumnak a várba költöztetésére vonatkozó tervét, hanem azért is, mert a tanácsülésen megjelent civilek egy csoportja; egyikük nyílt levelet osztott szét a helyi tanácsosoknak, amelyet a Körösvidéki múzeum Baráti Társasága, a Képzőművészek Szövetségének Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Egyetem Képzőművészeti kara, az Academia Cicica Alapítvány és a Kiwanis Art Egyesület fogalmazott meg és írt alá, és amelyben felszólították a helyi tanácsosokat, hogy ne szavazzák meg az ezmlített javaslatot. Levelükben többek között azzal érvelnek, hogy a várban nem lehetne biztosítani a megfelelő mikroklímát a Körösvidéki Múzem által őrzött műtárgyak tárolásához és kiállításához, illetve a vár egy más korszak hangulatát sugallja, mint amilyen műkincsanyaga a Körösvidéki Múzeumnak van.

Végző próbálkozás

A napirendi pont vitáján Ilie Bolojan még egyszer, utoljára próbálta meggyőzni a tanácsosokat arról, hogy szavazzák meg az ő elképzelését. Mint mondta, a nagyváradi várban 11.500 négyzetméternyi terület van, ahol turistacsalogató, gazdasági szempontból önellátó tevékenységeket kell majd bonyolítani. A tervezet megszavazása nem azt jelentené, hogy ezzel már a várba is költöztetik a múzeumot, hanem lehetőséget biztosítanak a Bihar Megyei Tanácsnak arra, hogy egy ilyen irányú döntést meghozzon , jelezte az elöljáró. „Ahelyett, hogy pénzt adnánk ki új kiállítási tárgyak megvételére, a Körösvidéki Múzeum műtárgyait kellene ott kiállítani. Nekünk a hó végéig döntenünk kell, mert a várban folynak a felújítási munkálatok, és amennyiben a múzeum oda költözik, akkor a felújítási terveken módosítani kell” – hangsúlyozta Bolojan. Az ülésen felszólalt Ovidiu Muresan, a város PSD-s alpolgármestere, aki elmondta, hogy a március 27-iki megyei pátgyűlésen arról döntöttek, a PSD helyi tanácsi frakciója nem szavazza meg a határozatjavaslatot, mert nincs meg a politikai akarat a múzeumnak a várba költöztetéséről. A szavazáskor csak a liberális frakció és a demokrata-liberális Cristian Ile, azaz összesen tizenkét tanácsos szavazott a javaslat mellett, a többiek vagy tartózkodtak, vagy ellene szavaztak, így a határozattervezet megbukott.
Teljes cikk : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése