Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 5., szombat

Kékbe borult a színház

Az autizmus világnapja (április 2.) alkalmából kék fényekkel világították meg szerdán este a nagyváradi színházat. A figyelemfelkeltő szándékú akciót évek óta partnerségben szervezi a Bihar megyei SOS Autizmus Egyesület és a Top Press szervezőiroda.
Kekbe
Az egyesületet, amely négy éve minden április másodikán számos rendezvényt szervez annak érdekében, hogy a köztudat figyelmébe emeljék az autizmussal élő felnőttek és fiatalok sorsát, 2007-ben alapította meg tizennégy szülő – mondta el lapunknak Simona Zlibuţ alelnök. A világnap alkalmából általában számos szabadtéri aktivitást szerveznek, mint például flashmobokat vagy életnagyságú puzzle-kirakást, emellett információs anyagokat osztanak a járókelőknek az autizmussal és az egyesület munkájával kapcsolatban. Az idei rendezvény az Era Shopping Parkban kezdődött – a Smart Kids Club és a Zumba cu Giani támogatásával –, ahol egy zenés-táncos flashmob zajlott, az este folyamán pedig a hagyományokhoz híven az autizmus hivatalos színébe, kékbe borították a nagyváradi színházat.
A foglalkozás-terápiát nyújtó egyesületnek jelenleg 51 tagja van, amelyből körülbelül harminc aktív. Mint az egyesület alelnöke hozzátette, tavaly november 29-én a Szociál-demokrata Nők Klubja egy jótékonysági bált szervezett az egyesület megsegítésére, amelyen 60 ezer lej gyűlt össze. Ebből az összegből alkalmaztak két pszichológust (egyet kisgyermekeknek, egyet pedig serdülőkorúak részére) akik egyéni foglalkoztatásban részesítik az autizmussal élőket. A foglalkozás-terápiákat középiskolás önkéntesek segítségével végzik. Az önkéntességi program keretében két nagyváradi tanintézettel folytatnak partnerséget, a Mihai Eminescu és az Aurel Lazăr líceumokkal, melyeknek diákjai heti rendszerességgel eljárnak az egyesülethez és foglalkoznak az autista gyermekekkel. A mozgáskoordonációs zavarral küszködő autista fiatalokkal emellett külön is foglalkozik egy kinetoterapeuta. Az egyesülettel kapcsolatban további információk érhetők el a http://bihorautism.wix.com/autismbihor weboldalon.

Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése