Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 11., péntek

Márványgúla kerül a tömegsírra

Néhány héttel ezelőtt közfelháborodást váltott ki az a nyilvánosságra jutott eset, miszerint a felszámolt Olaszi és Szőllősi temetőkből származó emberi maradványokat a Rulikovszki temető úgynevezett „szegényparcellájában” egy közös tömegsírba temették el. A hantra akkor elhelyezett ideiglenes, hevenyészett bádogtáblán csak ennyi áll: „Oseminte”, azaz emberi csontmaradványok. Mai napig nincs bizonyítva, hogy történt-e az „újratemetésnél” bármilyen egyházi szertartás, sőt az sem derült ki, valóban koporsókba rakva helyezték a földbe a volt temetők helyére épült park talajából előbukkant, összegyűjtött emberi csontokat. Az újratemetés ugyanis titokban zajlott, a magyar történelmi egyházakat sem értesítették erről.
Marvanygula
A sajtó fókuszába került eset kapcsán pártok és egyházak vezetői szólaltak meg, s noha többféle terv is napvilágot látott arról, hogyan lehetne jóvátenni a történteket, csak annyit tudhattak meg a felháborodott polgárok, hogy a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) rendbe téteti a tömegsírt.
Marvanygula 2
Régi hűséges olvasónk, Farkas László jelezte nekünk tegnap, hogy kint járt a temetőben, ahol a tömegsírnál munkálatok folynak, már bekerítették a hantot. Megkerestük az ADP ügyvezetőjét, Teodor Vaidát, aki elmondta: ahogy ígérték, körbekerítik a sírhelyet és egy márványból készült, gúla alakú emlékmű kerül oda, melyen emléktábla vagy vésett szöveg jelzi majd azt, kik nyugszanak a tömegsírban. Hogy az emlékmű felirata milyen nyelve(ke)n lesz, és egyáltalán milyen szöveget vésnek majd fel rá, azt a gondnok egyelőre nem tudta megmondani. A tervek szerint húsvét vasárnapjára elkészülnek a sír körbekerítésével és a márványemlékművel, és hivatalos, egyházi képviselettel és sajtónyilvánossággal megtartott újratemetési szertartásra kerül majd sor az egykori váradiak emlékére, akiknek sajnálatos módon nem adatott meg, a „nyugodjanak békében” ígérete.
Forrás : reggeliujsag.ro

Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése