Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. április 24., csütörtök

Bűnvádi eljárás indult Kiss Sándor ellen

Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács alelnöke 
Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács alelnöke 

 Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács alelnöke ellen csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanújával indított nyomozást az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA). 
A DNA váradi ügyészei csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanújával indítottak bűnvádi eljárást  Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és a Bihar Megyei Tanács alelnöke ellen, derült ki a DNA csütörtöki közleményéből. Kiss mellett nyomozás indult még Mudura Alexandru vállalkozó, a Lotus Center ügyvezetője ellen pénzmosás vádjával; Bojtor Vilmos-László ellen csúszópénz elfogadásának bűnrészessége és pénzmosás miatt; Roatiş Gheorghe-Ioan, a Martex Trans Kft. cégvezetője ellen pénzmosás vádjával; Rus Benjamin, a Selina cégcsoport vezetője ellen pénzmosás miatt; Miklossy Ferenc, a debreceni KEVIEP Kft. vezetője és Miklossy Ferenc-László, a East Bau Construsct Kft. vezetője ellen pénzmosás vádjával. A gyanúsítottak ellen két 2003–2004 közötti és egy 2005–2006 közötti ügy miatt indult bűnvádi eljárás. Kiss Sándor ellen többek között 600 ezer eurós kenőpénz elfogadása miatt nyomoznak. Ezért az összegért a vád szerint Kiss a Selina céget részesítette előnyben egyes váradi földeladásokkor. Ezen földeladások miatt Kiss körülbelül 8,6 millió euróval károsította meg a megyei tanácsot.

Eljárás

A DNA közleménye szerint Kiss Sándor, Bojtor Vilmos-László és Rus Beneamin egy komplex pénzügyi gépezetet valósítottak meg romániai (Selina, Trameco) és amerikai (Wasleys Worldwide LLC Washington) cégek bevonásával, ezen keresztül 2005–2006 között 600.000 eurót sikerült tisztára mosni. A pénzmosást az ügyészek szerint a következőképpen valósították meg: a Selina egy bizonyos összeget fizetett egyes felszerelésekért, amelyeket a Trameco cég importált Németországból és Hollandiából az amerikai cégen keresztül, amelyet Bojtor vezetett. Jóllehet a Selina közvetlenül a német és holland beszállítókkal egyezkedett, a felszereléseket az amerikai cégen keresztül vásárolták meg sokkal magasabb összegekért. A körülbelül 600.000 tisztára mosott eurót Rus Beneamin, a Selina vezetője Kiss Sándornak fizette ki, hogy az részesítse előnyben a céget egyes váradi földeladásokkor. Ezt végrehajtva Kiss körülbelül 8,6 millió euróval károsította meg a megyei tanácsot.

Második ügy

Továbbá a közleményben olvasható, hogy Kiss Sándor, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-László, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc és Miklossy Ferenc-László egy komplex pénzügyi gépezetet indítottak el, romániai (ECO Bihor Kft., East Bau Construct Kft., Martex Trans Kft.), nagy-britanniai (Ariston Distribution Corporation LTD, London) és magyarországi (KEVIEP Kft.) cégek bevonásával, amelyen keresztül 2003–2004 között 300 ezer eurót mostak tisztára. Konkrétan: a KEVIEP cég a londoni cégnek különböző felszereléseket szállított 187.000 euró értékben, amelyeket néhány nap múlva az East Bau Construct Kft.-n keresztül visszavásárolt több mint 500 ezer euróért. Az így nyert 300.000 eurót Miklossy Ferenc Kissnek és Mudurának fizette ki, hogy utóbbiak befolyásolják a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által létrehozott tárgyalási bizottság tagjait egy ökológiai hulladéktárolóra vonatkozó partnerségi szerződés megkötése érdekében. 

Egy millió euró kenőpénz


A harmadik ügyben Kiss Sándor, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-László, Rus Beneamin érintett. A gyanúsítottak romániai (Selina, Trameco) és nagy-britanniai (Ariston Distribution Corporation LTD, London) cégek bevonásával 2003–2004 között 100.000 eurót mostak tisztára, hasonló módon, mint ahogy a 2005–2006-os ügyben is eljártak. Az így szerzett pénzt Rus Beneamin Kiss Sándornak és Mudura Alexandrunak fizette ki, hogy utóbbiak befolyásolják az egyes közbeszerzési eljárásban érintett köztisztviselőket, hogy azok a Selina cégcsoporthoz tartozó cégek javára döntsenek. A három ügy során Kiss Sándor közel egymillió euró kenőpénzt fogadott el.
Az ügyek felderítésében a DNA segítséget kapott a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI), valamint a magyarországi, németországi és holland jogi hatóságoktól. A Büntető Törvénykönyv 307-es cikkelye alapján a hét említett személy tudomására hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük – áll a DNA közleményében.
  
Forrás : erdon.ro

Bővebben román nyelven : ebihoreanul.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése