Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. augusztus 3., hétfő

Miért övezi titok a Kálvária domb,népszerű nevén a Gomba tönkretételét ?

Saját fotó.

2015 novemberében átadták a váradiak számára az átalakított Kálvária dombot,melyet sokan Gombaként,Ciupercaként ismernek.2016 november közepén az első hóolvadás után talajcsúszás miatt lezárták.Ekkor kezdődött a jogi huzavona a felelősség megállapítása miatt.Azóta titok övezi,sőt mélyen hallgatnak róla.Négy évvel ezelőtt Ilie Bolojan polgármester beismerte a hibát.

Az eBihoreanul azt írja,hogy a Kálvária domb tönkretételét azért nem ismerjük,mert a Polgármesteri Hivatal és a Megyei Bíróság " titokba tartotta a dokumentumokat,elzárta a nyilvánosságtól.Az elmúlt négy év során nem történt előrelépés a felelős megállapításában. Az EU-tól kapott pénzt visszakellet fizetni.A helyreállítási költségeket a Gavella cég saját forrásból fedezi,illetve Nagyvárad költségvetéséből fizetik ki.Majd ha lesz felelős,jogi úton lesz behajtva az összeg tőle.Az eBihoreanul hamarosan közzéteszi amit tud az ügyről.

Lehet egy kicsit többet foglalkozok a Kálvária dombbal.Ez azért van,mert nagyon sok szép fiatal és felnőttkori emlékek fűznek a Gombához.Sokáig a liget környékén laktam.Szinte hozzám nőtt.Nehezen tudok elszakadni tőle.Néhány gondolatot megosztok az olvasóval.

Gyerekkorom és fiatalságom nagy részét a Gombához közel töltöttem el.Tősgyökeres váradiaktól hallottam azt,hogy a XX. század elején egy kápolna ált a Gomba helyén.A kommunisták az 1950-es években lebontottak,majd a Gomba vendéglőt építtették fel a kápolna  helyén.Addig ott tartották meg a húsvéti ünnepek egy részét,ugyanis 13 " megálló " volt a dombon.Ezeket elbontották ,közmunkával " pihenőket " helyeztek el a megállók helyén.1989 után látványos hanyatlásnak indult.Mindenki tudta,az agyagos talaj alkalmatlan építkezésre.A domb egy részét a jogos tulajdonosok visszakapták,de nem gondozták,sőt egyre több fát vágtak ki.Egy alapos felújítás megoldotta volna a helyzetet.

12 évvel ezelőtt vidékről származó polgármestert választott Nagyvárad lakossága.Ha a város érdekeit képviselné,és a Pece/Körös parti Párizsért dolgozna,akkor nem mondanék semmit, sőt támogatni tudnám.A polgármestert támogató rajongók többségben vannak.Mit tehetnék? Elmondom a véleményemet,lehet nem ez a járható út.Egyre kevesebb emlékekkel maradok, ugyanis amely a régi Váradhoz tartozik,azt lebontsák,átépítik a modernizálás címszó alatt.

Ez történt a Kálvária dombbal is.A polgármester úr egy csodálatos,fantasztikus új dombot álmodott meg.Mivel kezdte az átalakítást?Favágással.Mindenki tudta,hogy a fák gyökerei állítják meg a talajmozgást.2015 márciusában amikor megláttam letarolva,nem tudtam tovább lépni.Az egyik bácsi azt mondta,40 év alatt egy méter csúszott a talaj a házuk felé.Két támaszfalat kellett építeni.2016 november közepén olvastuk a megdöbbentő hírt,a talaj megcsúszott az első hóolvadás után,majdnem mindent tönkre tett.Ki a felelős?Talán a Bihoreanul nyomtatott számából megtudjuk.

A modernizálás nem maradhat el,mert haladnunk kell a korral,nem mindegy hogyan tesszük.Sok titkot még nem ismernek a váradiak az önkormányzat munkájáról.Talán eljön annak is az ideje.Elhatároztam,ha emlékeket akarok,akkor mentsem ami még menthető, amelyet nem bontottak,amelyet nem alakítottak át,vagy nem pusztította el a tűz  ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése