Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. augusztus 17., hétfő

A leégett villamosremíz károsultjai nem kapnak anyagi támogatást a helyi tanácstól - A repülőtér egymillió eurót kap

 

 
Árusok a leégett vásárcsarnok előtt.Fotó : Alexandru Nițescu.Forrás : erdon.ro 

Rossz hírt kaptak a leégett villamosremíz károsultjai, nem kapnak anyagi támogatást a helyi tanácstól. Az augusztus 14-i tanácsülésen nem szavazták meg az ellenzék előterjesztést a kétharmados többséggel rendelkező liberális tanácsosok. A következőket olvashatjuk az Erdély Online cikkben : 

"A nagyváradi városvezetés és a liberális többségű helyi tanács nem akarja anyagilag támogatni a nagypiac leégése miatt kárt szenvedett árusokat. A pénteki helyi tanácsülésen először jogi, formai kifogásokra hivatkoztak, de ezeknek az aggályoknak a kiiktatása után sem szavazták meg a szociáldemokraták által benyújtott előterjesztést." 

Feszült hangulatú tanácsülésről Pap István a következőket írja : 

"Mindezeket hallva Sabău-Popa módosító javaslatokat tett: az előterjesztés címében a kártérítés kifejezés helyett szerepeljen a támogatás szó, töröljék a bérleti díj visszamenőleges visszafizetéséről szóló cikkelyt, és maradjon meg annyi, hogy az elkövetkező hat hónapra az önkormányzat támogatásként fizeti az árusok bérleti díját. Mint mondta, ezzel minden formai és jogi probléma elhárul a tervezet megszavazása elől. Florin Marinau értetlenkedve kérdezte meg: „milyen bérleti díjra adjon kedvezményt a város, hiszen azok a helyiségek már nem léteznek?!” A szociáldemokrata politikus azt válaszolta, hogy az árusokat más helyekre költöztették, és most sokkal rosszabb körülmények között dolgoznak, egyes helyeken ugyanis nincs áram, más helyeken nincs víz, de az árusok ezekért a rosszabb helyekért is bérleti díjat fizetnek. A liberális többségű tanács a formai, jogi aggályokat kiiktató módosítások ellenére is leszavazta az előterjesztést." 

 
Nagyváradi repülőtér terminál. Fotó : Alexandru Nițescu. Forrás : erdon.ro 

"Egymillió eurós nagyságrendű segélyt nyújt a nagyváradi önkormányzat a váradi repülőtérnek ahhoz, hogy új légi járatokat vonzzon ide. A vonatkozó határozat pénteki elfogadásától számított negyvenöt nap alatt kell kiválasztani a segélyben részesülő légitársaságokat." - olvasható az Erdély Online cikkében. 

Miért lehetséges? Ezt írja Pap István : 

"Az Európai Bizottság júliusban jóváhagyta ezt az elképzelést, tehát a most megszavazott előterjesztés nem minősül tiltott állami segélynek." 

"A pénzt a város költségvetéséből, pontosabban a tartalékalapból veszik el és két részletben, 2021. március 21-ig utalják majd át a programot bonyolító váradi reptérnek, mely továbbítja az összegeket a támogatott légitársaságoknak." 

Pengeváltás volt a tanácsülésen. Egyik "főhős " Ilie Bolojan polgármester volt. Idézet a cikkből : 

"A szavazás után Bolojan oda akart szúrni a PSD-nek, mondván, hogy a Nagyváradi Helyi Tanács ajánlja fel ezt pénzt a nagyváradi repülőtérnek, holott azt a reptér tulajdonosa, a Bihar Megyei Tanács kellene megtegye. „De könnyebb nyilatkozgatni, mint csinálni is valamit” – fogalmazott a polgármester. Liviu-Mihai Sabău Popa nem maradt adós a válasszal, megfogalmazva: gyakorlatilag már az idei év elejétől mások az erőviszonyok a megyei tanácsban, és a liberális többségű megyei testületet nem akadályozza semmi abban, hogy hasonló támogatást szavazzon meg."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése