Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 6., csütörtök

Püspökből lett a Mikulás

St Nicholas Icon Sinai 13th century.jpg 
Szent Miklós püspök.Forrás : hu.wikipedia.org 

A gyerekek nagy ünnepe a mai nap,mert jön a Mikulás,aki sok ajándékot hoz.Mi is szerettük nagyon a Mikulást.Mi az eredeti története?Röviden összefoglalva : püspökből lett a Mukilás.A Wikipédia ezt írja : 

"Mürai Szent Miklós (Patara270március 15. – Myra (Mira, Müra)343december 6.myrai püspök, a katolikus és a görögkeleti egyházak szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje OroszországbanGörögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje Magyarországon. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is." 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Eredetéről ezt olvashatjuk a Wikipedián :

"A kereszténység, amint a nyugati világ uralkodó vallása lett, átvett pogány ünnepeket és szokásokat. Ezek közé tartozott az északi népek (főleg a vikingek) azon szokása, hogy a téli napforduló idején megajándékozták egymást. Odin, Woden szász istenhez hasonlóan ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton. A kereszténység Szent Miklós (a gyermekek védőszentje) napjához kapcsolta aztán ezt az ünnepet. Innen származik a Mikulás név." 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése