Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 18., kedd

Ilie Bolojan több mint egy éve "magyar barát " lett

INTERJÚ: Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke, a nagyváradi polgármester tanácsadója lett 
Zatykó Gyula.Forrás : neppert.eu 

2017 novemberben jelent meg a hír,Zatykó Gyula Ilie Bolojan tanácsadója lett magyar ügyekben. Nem lehetett meglepődni,mert a PNL és az RMDSZ között minden kapcsolat megszűnt,mert a megyei Tanácsban nem kötöttek szövetséget.Ezt a döntést nem vette "jó néven" Ilie Bolojan ,ezért "háborút" indított az RMDSZ ellen,mely a mai napig tart. Ilie Bolojant az a vád érte,hogy "magyar ellenes".A polgármester úr válasza,együttműködést kötött az Erdélyi Magyar Néppárttal.Ezzel azt bizonyította be,hogy "szereti a váradi magyarok egy részét ".Miért Zatykó Gyula lett a főtanácsadója magyar ügyekben?Mert a Biharkeresztesen élő mérnök úr szakmai és szervezői tudása miatt alkalmas erre a tisztségre.A pártnak nincs tanácsosa a helyi tanácsban,de már egy éve jól együttműködnek a polgármester úrral és a PNL-vel.

Az idő majd eldönti,hogy helyes az Erdélyi Magyar Néppártnak támogatni Ilie Bolojan mega projektjeit.Hogyan tudja képviselni a váradi magyarság érdekeit?A Szent László Napok megszervezésével bebizonyította,hogy képes erre,nem is beszélve az augusztus 20-i ünnepről,melyet a Szent László téren volt.Egy év elteltével nem lehet sok eredményről beszélni.Az egyik ok, magyar jellegű esemény nem volt sem Nagyvárad Napja alkalmával megrendezett ünnepségen,sem a karácsonyi vásáron.Igaz a centenárium évében vagyunk,ez azt jelenti,hogy sokat nem követelhetünk a győztesektől.Mindent lehet korrigálni.

Zatykó Gyula és Ilie Bolojan között jó kapcsolat alakult,ki amely alapja lehet a jövőbeni együttműködésnek.A hírekből azt is tudjuk,hogy a polgármester úr hallgat a főtanácsadójára. Meddig?A következő választásokig még biztosan,sőt utána is.

Melyek Zatykó Gyula mérnök úr tervei?A kinevezése után készült interjúból idézek : 

Nemrégiben nevezték ki a nagyváradi polgármester, Ilie Bolojan, magyar ügyekért is felelős tanácsadójának. Mit jelent pontosan ez a tisztség, milyen jogkörei vannak és egyáltalán hogyan lesz az emberből tanácsadó?
Miután a 2016-os választásokat követően az RMDSZ ígérete ellenére felrúgta a koalíciós megállapodást a Bihar Megyei Tanács közös vezetését illetően, és a PNL helyett a szociáldemokratákat és az ALDE-t választották, a nagyváradi 45-50.000-es magyar közösség magyar városi vezető nélkül maradt. Látva ezt a számunkra nem sok jóval kecsegtető helyzetet, időnként találkoztunk a polgármesterrel, véleményeztünk projekteket és folyamatokat, valamint olyan színvonalas rendezvényeket szerveztünk, mint például a főtéri adventi éneklés, vagy épp az augusztus 20-i kenyérszentelés. Ugyanakkor jeleztük a polgármesternek, hogy mivel a város vezetésében nincs a magyar igényeket ismerő, a magyar lelkületet érző ember, hasznos volna egy magyar tanácsost felvennie maga mellé. Eszembe sem jutott akkor, hogy esetleg én legyek ez a személy. Ilie Bolojan már korábbról, polgármester-jelöltségem idejéből, ismerte városfejlesztési elképzeléseimet, s ezeken belül is a gazdasági terveim álltak a legközelebb az általa képviseltekhez. Mindezeket a dolgokat mérlegelte és felkért, hogy vállaljam el a tanácsosi tisztséget. Ezt követően gondolkodási időt kértem és kaptam. Hosszas vívódás után, pro és kontra érvek elemzését követően, úgy döntöttem, hogy nekivágok ennek a szép, de minden bizonnyal nehéz feladatnak.
Tanácsadóként milyen ügyekért felel?
Mivel a magyar közösség gondjainak orvoslásához ismerni kell azokat, így elsősorban azokkal foglalkozom, így például a magyar iskolák problémáival, a magyar közösségnek szóló rendezvények megszervezésével, a magyarországi kapcsolatok ápolásával. De a gazdasági és általános infrastrukturális ügyek is a hatáskörömbe tartoznak.
Teljes interjút elolvashatja a neppart.eu-n. 
Interjút adott Zatykó Gyula a Krónikának.Idézek : 
"A tisztség nem cél, hanem eszköz – jelentette ki a Krónikának Zatykó Gyula, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester magyar ügyekért is felelős újdonsült tanácsadója. Reméli, hogy jelenléte révén sikerül előrelépni a magyar közösség számára fontos kérdésekben, de lényegesnek tartja az intézmények politikamentesítését és a magyar–román határ menti együttműködés erősítését is."
Teljes interjú olvasható a kronika.ro-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése