Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 6., csütörtök

Miért kevés a munkahelyek száma a mozgáskorlátozott emberek számára? Miért volt létrehozva a Munca rokkant szövetkezet?

Az egykori Munca szövetkezet bejárata 

Nagyon jó riportot készített a Digi24 nagyváradi stúdiója a mozgássérültek problémájáról. A helyzet nagyon rossz, mert kevés munkaadó alkalmaz mozgáskorlátozott személyt. Van ugyan törvény arra ,ha a munkaadó alkalmaz mozgássérültet,rokkantat az állam részéről ,jól jár anyagilag .Sajnos kevesen élnek ezzel a lehetősséggel. Nézze meg a riportot a m.digi24.ro-n.

1989 előtt volt egy Cooperativa "Munca" Invalizilor, mintegy 900 dolgozóval .Kb. 70%-k mozgáskorlátozott, vagy egyéb betegségekben szenvedtek .A Munca szövetkezet gondoskodott szállításról, valamint egy olyan jövedelemről, melyből megtudtak élni állami támogatással .Volt munkahelyük, volt egy közösségük ,melyhez alkalmazkodni kellett .A Munca szövetkezet 2017-ben véglegesen bezárt ,illetve fel volt számolva ,mert vesztességes lett .El kell ismerni, hogy a szövetkezet vezetése okosan tevékenykedtek ,mert a fő céljukat elérték .40-50 embernek megszűnt a munkaviszonya, voltak akiket az új cégnél alkalmaztak. A többit "szélnek eresztették ".Ebben az esetben is érvényes a meghatározás, a pénz nagy ÚR .

Forrás : OradeaHub

Miért alapították a Munca szövetkezetet? Ezt olvashatjuk román nyelven :"Societatea Cooperativă Munca Invalizilor înfiinţată în 1949, este o firmă protejată şi beneficiază de drepturile L448/2006 având angajaţi persoane cu dizabilităţi. Obiectul de activitate este producţia."Forrás :oradea.cylex.ro 

Jól ismerem ezt a helyzetet ,mert több mint húsz évet dolgoztam a Munca szövetkezetben. 1991-ben Petre Roman miniszterelnök idején hoztak egy olyan törvényt, mely alapján sok mozgáskorlátozott és más betegségekkel szenvedő, rendelkező dolgozók előrehozott öregségi nyugdíjba mehettek .Már akkor el volt határozva, hogy "felszámolják " a rokkant szövetkezeteket, mint a többi nagy és kisebb gyárakat .1991-től több százan nyugdíjba vonultak a Munca szövetkezetből. Aki nem tudott ezzel elmenni, maradt a beteg nyugdíj .A törvény csak a világtalanoknak és a gyengénlátóknak biztosít lehetőséget az előrehozott öregségi nyugdíjat .Sajnos az alapvető problémát nem oldották meg .Nagyon jó, hogy a Digi foglalkozik ezzel a témával. Az alábbiakban olvashatnak olyanokról, akiket érintett ez a probléma. 

  • Boross Sarolta .Forrás : adevarul.ro 
"Boros Sarolta s-a născut cu nanism hipofizar, dar asta nu a împiedicat-o să lupte pentru ea și pentru colegii ei de suferință, și să se bucure de viață."
Teljes cikk : adevarul.ro

 
Puiu Boiț. A világtalanok egyesület elnöke 


"Nu prea sunt alte locuri de muncă pentru noi. Pe vremuri exista Cooperativa Munca Invalizilor, acum e în faliment. Statul n-a făcut o protecţie a locurilor de muncă pentru noi. Înainte de ’89, nevăzătorii aveau prioritate în toate spitalele pentru a face masaj". Adevărul e, recunoaşte Boiţ, că mulţi dintre "colegii" săi au preferat să se pensioneze. "Legea le permite să iasă la pensie după o treime din vechimea necesară în mod normal. Alte state încurajează munca, nu pensia".
Teljes cikk : m.ebihoreanul.ro 


Magyar nyelvű cikket nem találtam '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése