Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 20., csütörtök

Ki nevezte el a Majomszigetet ? Lesz új Majomsziget '

Image result for major sziget nayvárad 
Egykori Majomsziget a Szeplős román filmben. 

A váradiak tudatába beépült a Majomsziget fogalma.A régi váradiak biztosan ismerik,vagy ismerték a Színház és a 3-as középiskola/majd Alexandru Moghioroș /ma Ady Endre Líceum között elterülő Majomszigetet.Nagyon sokan nosztalgiázhatnak,mert ez volt a váradiak egyik kedvelt találka helye. Ki nevezte el?Szőke Mária Magdolna cikkében olvasható ,hogy az Ady öregdiákjai szerint Hornung német tanár nevezte el Majomszigetnek a kis tért,mert a diákok ott lógtak az óráról. Ha elolvassa a teljes cikket,képet alkothat röviden a "Majomról".

Érkezett egy másik vélemény a Facebookon : " Én egészen másként tudom ezt, de lehet, hogy tévedek, s nem kell elfogadni. Nagyvárad nem mindig volt olyan forgalmas város, mint napjainkban. Nagyon kevés autó járt, inkább taxik, és fiákerek közlekedtek. Ezért az úttesten és a tereken is szabadon jártak, álldogáltak az emberek. Vasárnaponként az asszonyok otthon főzték az ebédet. Eközben a férfiak felvették a jobb ruháikat, s fölmentek a város központjába. Ez alatt főleg a Bémer teret értem. Engem is sokszor vitt nagyapám magával, hogy ne lábatlankodjak odahaza. Ott találkoztak az ismerősökkel barátokkal, és csoportokba verődve beszélgettek. Tele volt a Bémer tér velük, s nem csak a járdák de közlekedési területek is. Ezek voltak eredetileg (s mivel majd mind férfiakból állt) a majom-szigetek. Ezt a kifejezést inkább a nők használták, főleg élcelődés céljából. Egy idő után így honosodhatott meg a váradiak nyelvében. Idővel beindult a városi forgalom is, és már nemigen lehetett az utca közepén társalogni sem. Így kerestek egy veszélytelenebb, nem annyira forgalmas helyet. Ilyen volt a színház, s az Orsolya-zárda köti kis tér is. Tehát ide tevődött át a találkozások helye is. Valószínű innen az elnevezés is." 
Köszönet.Van más történet a Majomsziget elnevezéséről?Írja meg '

Volt egy rövid életű újság a Majomsziget.Szerettük,megszüntették,mert nem hozott profitot.Sajnos nem éledt fel,csak emlék maradt.Sajnos a Majomszigetet felszámolták,de emlékét megőrizzük,még ha messze földön is élünk. 
Nem található automatikus leírás. 
Ilyen volt a Majomsziget 1988-ban.Forrás : Többarcú Nagyvárad Facebook

 
Holnaposok szoborcsoport Nagyváradon, Deák Árpád szobrász alkotása (saját fotó).A szoborcsoport hátánál volt az egykori Majomsziget.

A Bémer tér újjáépítés tervében szerepel egy új Majomsziget.Ezt olvassuk :" A volt Majomszigetet úgy alakítják át, hogy ott szabadtéri rendezvényeket lehessen tartani, az ott éktelenkedő trafóházat a föld alá süllyesztik."
Forrás : biharinaplo.ro

3 megjegyzés:

  1. Tolna Istvan vagyok. !991-ig Nagyvaradon eltem. A Majomsziget ujsagban megjelent egy rovid irasom. Nem emlekszem ra pontosan. Nagyon szeretnem megtalalni. Valoszinu abban a lapban volt amirol a enykep keszult. meg van-e meg onnek. Ha igen kerem ertesitsen. Koszonom szepen.

    Tolna Istvan

    stolna66@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen6/18/2023

      Szia István...Szabó András Levente vagyok a Majomsziget szerkesztője és menedzsere voltam, rákeresek hátha megvan nálam van egy példány, amiben benne van a cikked...

      Törlés
  2. Szabó András Levente6/18/2023

    Szia István! Keresem a nálam levő lapokban a cikkedet,
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009000352040

    VálaszTörlés