Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 11., kedd

Oltassák be magukat influenza ellen!? - 10 év múlva nem lesz magyar anyanyelvű orvos Váradon?

Balogh Árpád nagyváradi háziorvos.Forrás : BihariNapló

"A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) és a háziorvos is azt javasolja, hogy oltassák be magukat influenza ellen." - irja Pap István a Bihari Naplóban. Teljes cikk : 

 

"Balogh Árpád nagyváradi háziorvos szerint érdemes még decemberben, az ünnepek előtt beoltatniuk magukat az embereknek, hiszen a vakcina két-három hét alatt fejti ki hatását. A háziorvos tapasztalatai szerint január elejétől fog emelkedni a légúti megbetegedések száma és február végéig tart az az időszak, amikor több ilyen típusú esetre lehet számítani. Hozzátette, hogy ebből a szempontból a nedves idő a legrosszabb. Balogh Árpád hangsúlyozta, hogy az influenza elleni oltás csak egyetlen törzselem ellen véd, viszont több száz kombinációs vírus kering, amelyek ellen nem véd a vakcina. Mindazonáltal mégis érdemes beoltatni magunkat, mert felléphet keresztimmunitás, azaz enyhébb lefolyású lehet a megbetegedés akkor is, ha más génkombinációjú influenzát kap el valaki, mint amelyik törzselem ellen be volt oltva. A háziorvos véleménye szerint évenként kellene beoltassák magukat azok, akik gyakran fáznak meg, vagy krónikus betegségben szenvednek. Hangsúlyozta: nagyon fontos lenne a pneumococcus elleni oltás, ez a vírus ugyanis kimondottan az időseket veszélyezteti és időskori tüdőgyulladást okoz, ami nagyon veszélyes, szövődményei végezetesek lehetnek. A háziorvos szerint az asztmás, krónikus hörghurutban vagy krónikus tüdőtágulatban szenvedők mindenképpen oltassák be magukat ezzel. Hozzátette, jó lenne, ha ezt az oltást is támogatná az egészségbiztosító, de amíg ez nincs így, a pácienseknek a piacról kell beszerezniük azt. A háziorvos jelezte, az influenza ellen is kevés, csak harminc oltást kapott, ezek nagyon hamar elfogytak, így nagyon sok betege maga vette meg az oltást.
Jótanácsok
De akár beoltatják magukat, akár nem, vigyázzanak az egészségükre. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményében néhány megfontolandó tanácsot ad arra, hogyan kerülhetőek el a légúti megbetegedések. Az oltás mellett nagyon fontos a megfelelő táplálkozás: főként gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, ugyanakkor mellőzni kellene a cigarettázást, az alkoholfogyasztást és a túlzott koffein és kólafogyasztást. Az időjárásnak megfelelően kell felöltözni, az igényeknek megfelelően kell pihenni, kerülni kell a szellemi, testi kimerültséget, gyakran kell kezet mosni vízzel és szappannal. Tüsszentéskor papírzsebkendőt kell használni, amit ezután azonnal ki kell dobni a kukába. Ha egy mód van rá, kerülni kell a tömegrendezvényeket, karantén esetén be kell tartani az előírásokat, megbetegedés esetén otthon kell maradni és háziorvosi kezelést kell igénybe venni. A szimptómák súlyosbodása esetén hétvégenként vagy éjszaka hívják az 112 sürgősségi segélyhívó számot, vagy menjenek el a legközelebbi kórház ügyeletére. Balogh Árpád a maga során elmondta, hogy ma már nemcsak az idősek és a gyerekek veszélyeztetettek, hanem az aktív dolgozó lakosság is könnyen elkaphatja az influenzát. A betegség közösségi terekben terjed, ezért az iskolában, a munkahelyen fokozottan óvatosnak kell lenni. A legyengült egészségű és immunitású emberek is ki vannak téve a veszélynek. A kisgyerekek, akiknek még nem tökéletes az immunrendszerük, krónikus betegek, a magas vérnyomásúak, a koszorúér megbetegedésekben szenvedők, a tüdőbetegek vagy a daganatos legyengült betegek könnyebben elkapják az influenzát, esetükben a betegség lefolyása hosszabb és súlyosabb következménye is lehet, figyelmeztet a háziorvos." 

Forrás : biharinaplo.ro 

Szinte örök vita ,oltsuk be magunkat,vagy nem az influenza ellen.A Bihari Napló cikkét megosztva, sokan reagáltak .Két vélemény alakult ki.Az egyik,ne oltassuk be,a másik szerint oltsuk be magunkat. Egy laikus foghatja a fejét,mert alig tud kiigazodni ebben a kérdésben.Némi információt olvashat a Webbeteg cikkében.

A cikk több olvasó érzelmét felkavarta.A több hozzászólásból kitűnik,hogy egyre több azoknak a száma,akik nem oltják be magukat influenza ellen.Hozzászólt Balogh Árpád nagyváradi háziorvos is.Az oltás mellett tört lándzsát, mert 36 éves praxisa alatt nem találkozott mellékhatással.A hozzászólása végén olvasható az a mondat : "10 ev múlva úgyse lesz magyar anyanyelvű orvos". Ilyen rossz a helyzet?2007 óta 17.000 orvos ment el Romániából.Óriási szám' Előfordulhat,hogy nem lesz orvos aki beolthat?Az influenza elleni oltásról a véleményem,mindenki döntsön a lelkiismerete alapján.Tartsuk tiszteletbe egymás döntését. Idézem a doktor úr hozzászólásának a teljes szövegét :

"Draga hozzaszolok nem kotelezo oltas aki akarja az megkapja!Igen 36 eves praxis alatt egyszer sem fordult elo hogy nagy mellekhatasa lett volna!! Csak mikor mindenki ert a medicinahoz az nagyon jo!!Zavarjuk el az orvosainkat igyis tobb mint 17000 0rvos tavoazott el 2007 ota Romaniabol! 10 ev mulva ugyse lesz magyarr anyanyelvu orvos 👳‍"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése