Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 9., vasárnap

Nagyvárad Kolozsvár, Arad és Temesvár polgármestere aláírta a Nyugati Szövetség alapító okiratát

 

"Nagyvárad, Kolozsvár, Arad, és Temesvár polgármestere még októberben döntött úgy, hogy Nyugati Szövetség (Alianţa Vestului – AVE) néven, társulást hoz létre a régió hatékonyabb fejlesztésért. Tegnap Temesváron írták alá az alapító okiratot." - írja a Debrecen Nagyváradi Értesitő az Agerpresre hivatkozva.Sikeres lesz?Az idő választ fog adni.Teljes cikk : 

"Gheorghe Falcă aradi, Emil Boc kolozsvári, Ilie Bolojan nagyváradi és Nicolae Robu temesvári polgármester a Béga-parti városban tartott eseményen hangsúlyozták, a szövetség létrehozásának legfontosabb célja, hogy a szubszidiaritás elve alapján, helyben hozzák meg a döntéseket, a térség fejlesztésének irányairól és prioritásairól, kiküszöbölve ezáltal a bukaresti függőséget. A szövetség lehetővé teszi ugyanis, hogy a kormánytól függetlenül, közvetlen Brüsszelben nyújtsa be pályázatait, ezáltal dinamikusabbá teheti a fejlődést a térségben. De nem törekszik “területi szeparatizmusra”, és nem a bukaresti kormány ellen irányul.
Az együttműködés keretében a jövő év első negyedében megalakítják az Interregionális Fejlesztési Egyesületet, amelynek az a célja, hogy európai uniós alapok lehívásával “valós jólétet teremtsen a régióban”, megállítsa a lakosság elvándorlását, és hazacsalogassa a nyugati országokban megtelepedett román állampolgárokat.
A Nyugati Szövetség további céljai a négy város közötti mobilitási lehetőségek fejlesztése, az erdélyi, a Via Carpathia és a Temesvár-Belgrád autópálya megépítésének felgyorsítása, a négy várost összekötő gyorsvasúthálózat kiépítése, régióközi és régión belüli tömegközlekedési hálózat létesítése, egy-egy regionális kórház építése Kolozsváron és Temesváron. “A világ egyetlen országa sem lehet gazdag, ha nincsenek gazdag és erős városai, közösségei. Az AVE az Európai Unióhoz hasonlóan a szubszidiaritás elvére épül, amely kimondja, hogy a közhatóságnak kell döntéseket hoznia, mert az ismeri a legjobban az állampolgárok szükségleteit” – mondta Emil Boc kolozsvári polgármester, hozzátéve, hogy a központosított kormányzás elve “már a múlté”.  

Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan még októberben elmondta, a létrejött partnerség nagyon fontos Nagyvárad számára, mert ez által a szervesen kapcsolódik a régióhoz és a gyorsabb fejlődés haszonélvezője lesz." 
Forrás : denagy.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése