Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. december 6., csütörtök

Kálvária domb: várják az ajánlatokat - Mikor fogunk sétálni a Kálvária dombon?

Várják az ajánlatokat a Kálvária domb térkialakítására. Fotó: Alexandru Nițescu 

Leghamarabb jövő ősszel készülhet el teljesen a nagyváradi Kálvária, mai közismertebb nevén Gomba domb, mely 2016 novemberében omlott le egy földcsuszamlás következtében." - írja a Bihari Napló.2018-ban lényeges munka a támaszfalok építése volt.Azóta szinte nem történik semmi.Igaz, Ilie Bolojan beismerte,hogy hibázott a Kálvária domb átalakítása esetében.Ő sem tökéletes. Teljes cikk ,melyből nem tudunk sokat meg,csak azt,várják az ajánlatokat.


A földcsuszamlás mintegy 5300 négyzetméteren tette tönkre a frissen kialakított sétányokat, az amfiteátrumot, a kilátókat és a domboldalba épített vendéglátóipari egységet is veszélyessé tette. A domboldalt ezt követően alaposabban megerősítették, ezek a statikai megerősítő munkálatok már idén tavasszal készültek, de hátra van még a felszíni térkialakítás helyreállítása. Mint azt Marius Moștól, a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának a vezetőjétől megtudtuk, a térkialakítás közbeszerzési eljárása folyamatban van. Várják tehát az ajánlatokat és várhatóan jövő tavasszal hirdetnek nyertest. Azt követően készül el a műszaki terv, melynek alapján megkezdődhet a kivitelezés, amire hat hónapot szánnak. Mindent összevetve tehát, és ha minden rendben halad, akkor leghamarabb jövő év őszére készülhet el a Kálvária domb.

„Csúszások”
Ez a határidő azonban folyamatosan csúszik. Legutóbb idén augusztusban nyilatkozta azt Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, hogy a közbeszerzési eljárás még az idén lezajlik, és jövő tavaszra már a munkálatokkal is elkészülnek. Marius Moș kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a domboldal nagyjából ugyanúgy fog kinézni, mint a leomlás előtt: helyreállítják a sétányokat és a kilátókat, újraépítik az amfiteátrumot, ezek mellett megjavítják a megrongálódott elektromos hálózatot, fákat, cserjéket ültetnek, öntözőrendszert hoznak létre. Azt már korábban többször is kijelentették a váradi városvezetők, hogy miután teljesen elkészül a Gomba domb felújítása, akkor fogják behajtani a munkálatok költségeit azokon, akik felelőssé tehetők az első munkálat kudarcáért." 
Forrás : erdon.ro 

Mikor fogunk sétálni a Kálvária dombon?A cikket olvasva,azt lehet mondani,nem tudja senki sem,mert ezek szerint a nyár óta várják az ajánlatokat.Lehet ebben az évben nem fog történni semmi.Talán jövőre lesz jelentkező,és valamikor a nyáron elkezdik a helyreállítási munkálatokat. Mikor lesz kész?Jobb esetben 2019 ősszel lesz átadva.Ne feszegessük a témát,mert a város vezetőssége nem szeret beszélni a Kálvária dombról.Inkább tervezőre akarják ráhúzni a "vizes-lepedőt".Az építtető Abed Nego cég tovább növeli a profitot,mert védett cég .Nekünk csak a remény maradt,és a szép emlékek a Kálvária dombról ... 
Templom a Kálvária dombon a XX-ik század elején 
 
A Kálvária-hegy tetején 1839/1840-ben épült kápolna Lajcsák püspök megrendelésére készült, mint Barthel György alkotása.Forrás : Többarcú Nagyvárad Facebook
Kálvária domb 2011-ben 
2011-08-24 02.52.12.jpg 
2011-08-24 02.26.52.jpg 
2011-08-24 02.24.36.jpg 
2011-08-24 02.50.35.jpg 
2011-08-24 02.53.24.jpg  
Forrás : Egy Váradi Facebook 
Kálvária domb 2014-ben 
 
 
 
 
 
 
Az átalakított Kálvária domb az átadás után 2015 decemberben 
A képen a következÅ‘k lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri 
Nem található automatikus leírás. 
A képen a következÅ‘k lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri 
A képen a következÅ‘k lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri 
Nem található automatikus leírás. 
A képen a következÅ‘k lehetnek: égbolt, fa, növény, túra/szabadtéri és természet 
A képen a következÅ‘k lehetnek: égbolt, túra/szabadtéri és természet 
A képen a következÅ‘k lehetnek: túra/szabadtéri 
A képen a következÅ‘k lehetnek: égbolt, fa, fű, túra/szabadtéri és természet 
Forrás : Egy Váradi Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése