Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 24., szombat

Ötven éve mentették meg a templomot

 
Május 18-án volt 50 éve annak, hogy nagyváradiak imádkozó serege élőláncot alkotva mentette meg a lebontástól a Szent László plébániatemplomot. 1964 pünkösdjén három napon át védték a város lakói a főtéri templomot a kommunista városvezetéstől.
 
 
Rácz László nyugalmazott lelkész arról az 50 évvel ezelőtti ellenállásról mesél Híradónknak, amikor a nagyváradiak sorban beálltak az élőláncba. A főtéri templomot körbeállva imádkoztak három napon át. 
 
RÁCZ LÁSZLÓ,
szemtanú, nyugalmazott római katolikus plébános 
„Ennek nem volt semmiféle koreográfiája, előzménye, semmiféle szervezettség, eszmei háttér, hanem egyszerűen az egyszerű léleknek a mély hite, spontán megnyilvánulása. Ezért volt csodálatos.” 
 
 
 
Fél évszázaddal az események után emlékeztek meg arra, hogy 1964 pünkösdjén magyarok és románok 72 órán át kéz a kézben zsoltárokat énekeltek a templomot körülállva. Így akarták megakadályozni a bontást. A feltételezések szerint Nagyvárad kommunista vezetői azért akarták lebontatni a templomot, mert az zavarta a szemben lévő pártszékház kilátását. 
 
FODOR JÓZSEF,
vikárius, általános püspöki helynök, Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 
„Ezzel nagyot hibáztak, mert mindenkinek a tudomására jutott. Az egész városnak egy hét állt rendelkezésére, nem szervezkedtek ők, csak mindenki megyünk, megyünk, megyünk, és idejött, olyan tömeg összegyűlt, hogy nem lehetett egy gyufát ledobni.” 
 
A városvezetés a több ezres tömeget látva azonban elállt a bontástól. A  Szent László templom megmentése a kommunista hatalommal szembeni ellenállás jelképévé vált.
Forrás : videó : erdely.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése