Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 19., hétfő

Voltak váradiak Ady Endre temetésén?

Ady Endre az egyik kedvenc magyar költőm.Váradi lévén nagyon érdekel Ady élete , főleg a váradi tartózkodása és kapcsolata a "Pece-Parti Párizzsal". Feltettem egy kérdést : Voltak váradiak Ady Endre temetésén?Igen.A hiteles beszámolót a Várad folyóiratban olvastam :

Persze, klasszikus értelemben a halála napjától számítjuk az ő váradi kultuszát. Amikor megjött a híre január 27-én, hogy meghalt, a városházára és a vármegyeházra kitűzték a gyászlobogót. Fekete zászló a megyeházán címmel számol be erről az egyik napilap. „A gyász bús madara repült a vén ház ereszére, nem azért, hogy a bihari nemesurak kúriáján valahol ravatalt ácsolnak, nem azért, hogy a kaszinó kártyaszobájából elment valaki az ősök kriptájába. Ez a fekete zászló több mint a gyász szimbóluma. Ez a fekete zászló ma több mint a gyász szimbóluma. A maga vigasztalan színével szíveket dobogtató híradás, harsogó jele az új időknek. Jelenti azt, hogy a vármegye megbecsülése ezen túl nem csak az urambátyámokat, a földesurakat és a szolgabírákat fogja illetni.”

Ennek azért volt már egy erős forradalmi íze, túl is mutat magán a gyászon.

Igen. Azt is hírül adja, hogy „Dr. Katz Béla kormánybiztos ma reggel intézkedett, hogy Ady Endre halála alkalmával tűzzék ki a vármegyeházára a gyász jelét.” Egyébként a váradi sajtó mindegyik lapja megírta január 28-i számában a hírt. A Szabadság egész oldalt szentelt a gyásznak. Ezekből az anyagokból az is kiderül, hogy Nagyvárad város tanácsa rendkívüli ülést hívott össze. Rimler Károly tartotta a gyászbeszédet. Még ugyanaznap délután a nagyváradi Újságírók Egyesülete rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol hiánytalanul megjelentek a tagok. Fehér Dezső vezette a rendkívüli ülést, beszédéből idéznék egy részt. „A magunkénak, Váradnak vallottuk büszkén, kérkedve Ady Endrét, amíg élt. A gyászból, a fájdalomból is a magunknak kérjük a legnagyobb részt. És hogy soha el ne veszítsük azt a varázst, mely tettre, hitre buzdított valamennyiünket, őrizzük meg emlékét ebben a városban, mely maradjon minden időkön át Ady Endre városa. Tegyünk esküvést, hogy Ady Endre emlékét egy itt, Váradon emelendő szoborral örökítjük meg. Vigyázni fogunk a strázsán. Az ő váradi szobrának fényével, melyet besugaraz az ő haló porából is mindig megelevenedő emléke.”
Ugyanezen a gyűlésen többek között megfogalmaztak a kor szokásai szerint egy gyásztáviratot. „A Vér és Arany városa, mely korán magához emelte a költőt és nem csak hatalmas érvényesülési kört biztosított neki, de ihlettel, hangulattal, hatalmas impressziókkal segítette szárnybontogatásánál, (…) ma lesújtó gyászban áll a ravatal mögött.” Ugyanezen a gyűlésen határozták el, hogy küldöttség megy Budapestre a temetésre. Ebben Fehér Dezső, Pap Jenő és Nagy Mihály vett részt. Azt a javaslatot is megfogalmazták, hogy a Szent János utca ezentúl Ady Endre nevét viselje. Ezzel ugye 1990-ig kellett várni… A szoborra 1957-ig.
Forrás : epa.oszk.hu 
A váradiak nagyon szerették Ady Endrét.Halálát mély megrendüléssel fogadták. Az alábbi táviratok is ezt bizonyítják Várad városa és Ady Endre özvegye , Csinszka között .A cikk címe : Várad hű fia,Tavasz Hajnal írása

Özvegy Ady Endréné úrnő
Budapest
Veres Pálné u.

Nagyvárad város közönsége mély megrendüléssel fogadta Ady Endre elhunytának hírét. A vér és arany városa, mely oly korán magához ölelte a költőt és nem csak hatalmas érvényesülési teret biztosított neki, de ihlettel, hangulattal, hatalmas impressziókkal segítette szárnybontogatását, majd szinte a szülői érzet büszke örömével kisérte őt világhíres útján, ma a lesújtó gyász közvetlenségével áll a ravatal mögött. A gyászban a város minden érző lelke osztozik.
Részvétünket a városi tanács nevében eszközlöm. Lukács polgármester

Csinszka levele Nagyvárad közönségéhez

Lukács Ödön helyettes polgármester úrnak.

Nagyvárad város közönségének nevében kifejezett őszinte részvétét hálás megilletődéssel köszönöm.
Nagyon jól tudom azt a meleg soha nem múló közösséget, ami Ady Endrét Nagyvárad városával eggyé tette.
Őrizzék meg kérem a halhatatlan költő emléke mellett emlékét az igaz tiszta embernek is, aki mindig hálás barátja és jó fia maradt Nagyvárad városának.
Őszinte tisztelettel
Ady Endréné

Budapest, 1919. febr. 10.
Forrás : varadlap.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése