Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 19., hétfő

Az Istenért és egymásért

Zsúfolásig megtelt a nagyváraid római katolikus bazilika tegnap délelőtt a Festum Varadinum keretében megtartott hagyományos ünnepi szentmisén és körmeneten, mely 2010 óta egyházmegyei zarándoklat is.
A nagyváradi székesegyházban egyházi és világi méltóságok jelenlétében tartották meg az ünnepi szentmisét, melynek főcelebránsa Böcskei László nagyváradi megyés püspök volt.
Istenert 1
Szent László tiszteletének hagyománya van, hiszen 1914-ben gróf Széchényi Miklós püspök mondta, hogy a július 27-i Szent László-ünnep mellett húsvét ötödik vasárnapján is megünnepeljék a városalapító királyt, avagy 1942-ben, a mikor Szent László-évet hirdettek. Ennek a hagyománynak két fő iránya van, az egyik az, hogy szent királyunk erényeinek időszerűségét megismerjük, a másik, hogy az ő közbenjárása iránti bizalomra alapozva mi is maradandót építsünk. Húsvét ötödik vasárnapja 2010 óta egyházmegyei zarándoklat is, melyen isten iránti hálánkat kifejezhetjük, mondta a megyés püspök.
Istenert 4
Máté írja, hogy a fariezusok provokálni akarják Jézust, ezért felteszik neki a kérdést, hogy mi a legfőbb parancsolat, de kíváncsiak a véleményére. Ezt a fajta kíváncsiságot kell elsajátítanunk, hogy kérdéseinket az Úr elé vigyük.
A Szent László-iskola egyik kisdiákját kérdezte az iskola jelvényéről, aki válaszában vitéz Szent Lászlót említette – idézte fel a Böcskei László püspök, majd hozzátette: napi tapasztalatunk, hogy küzdenünk kell azért, hogy megtaláljuk jövőnket és megalapozzuk boldogulásunkat Isten akarata szerint, megtapasztaljuk a kudarc kereserűségét és a győzelem örömét. Isten választott népe is harcolt Isten igéjéért és Isten mellett, ami a legszorosabb szövetség, nekünk is harcolnunk kell, de nem egymás ellen, hanem azért, hogy megvédjük az igazat és felemeljük az elesetett.
Istenert 3
„Isten ismét útra kész” – idézte S. Nelly Sachs Nobel-díjas zsidó írónő egy gondolatát Böcskei László, majd hozzátette, Isten közel van hozzánk, számíthatunk erejére, hiszen harcolnia kell a családapának, harcolnia kell a nevelőnek a fiatalság jövőéjért, harcolniuk kell a hivatalok viselőinek, a politikusoknak is. „Harcolnunk kell Istenért és egymásért” – összegezte a megyéspüspök, majd hozzátette: sokszor megnézte Szent Lászlónak a székesegyház kertjében álló szobrát, és úgy látja: ennek a szobornak tartása van, és mi is csak Istenre támaszkodva harcoljunk az értékekért és a jövőért.
Istenert 2
A szentáldozás után sokan gyülekeztek a bazilika kertjében is, hogy csatlakozhassanak az ünnepi körmenethez, melynek során ebben az évben a Schlauch kertet (ma Petőfi park) is megkerülték a hosszú sorokban áramló hívek Szent László hermájával.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése