Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 19., hétfő

Gazdag programkínálat a Szent László Napokon

Gazdag programkínálat a Szent László Napokon 
Ismét lesznek Szent László Napok Váradon, ezúttal a rendezvényt négynaposra tervezik, június 26-tól június 29-ig. Hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a fontosabb tudnivalókról a szervezők. 

Amint Zatykó Gyula főszervező elmondta, egy év elegendő idő volt arra, hogy kielemezzék a tavalyi rendezvényt, s a tapasztalatok alapján még jobban átgondolják az ideit, hogy egy még színvonalasabb, még több embert megmozdító rendezvénnyel áljanak elő. Meg szeretnék őrizni történelmi jellegét, s egyúttal fel szeretnék hívni a figyelmet építészeti örökségünkre és nem utolsó sorban városalapító lovagkirályunkra, tudatosítani a román nemzetiségűekkel is, hogy mindannyian Szent László városában élünk. Az első napon megkoszorúzzák Szent László szobrát, s ezen a napon zajlik a rendezvény nyitóelőadása is, a színházban.
A rendezvény egyik alapgondolata az önkéntesség népszerűsítése, hiszen közösséget szervezni elképzelhetetlen önkéntesség nélkül. Sok civil szervezet készül önálló programmal, a Partiumi Keresztény Egyetem pedig egy egész programsorozattal áll elő. Egy másik alapelv a természettudatosság. „Zöld értékek felmutatásával szeretnénk rávenni mindenkit, hogy vigyázzon arra, amit örökölt és amit tovább szeretne adni gyermekeinek” – mondta a főszervező. A rendezvény az idén is a tisztaság és a rend jegyében zajlik, a megelőző napokban takarítást is szerveznek, melyre mindenkit szívesen várnak, egyúttal a témához kapcsolódó villámcsődületek is lesznek, a PKE vizuális művészetek karának ötlete alapján pedig kiválasztanak egy kevésbé rendezett szakaszt Nagyváradon, s azt rendbe hozzák, virágokkal ültetik be. A bicikliutakra is fel szeretnék hívni a figyelmet: 25-én átbicikliznek Biharkeresztesre és megkoszorúzzák az ott található Szent László szobrot is. A Hungarikumok bemutatása is ki lesz hangsúlyozva – lesz többek között solymászat, illetve egy hagyományosan berendezett jurtát is bemutatnak majd.

Programkavalkád

Amint Nagy József Barna programfelelős elmondta, a szociális érzékenységre épülő programok sem hiányoznak majd, az idén is szeretnének minél több gyermekotthonban nevelkedő gyereket elhozni, egész napos gyermekprogrammal készülnek, mely sokkal gazdagabb lesz, mint a tavalyi, s egyúttal gyűjtést is szerveznek a gyermekotthonok lakói számára. Ismét meg lesz tartva a Nagyváradról elszármazottak találkozója a Moszkva nyári kertben, s szerveznek városnéző, illetve várnéző körutakat, román nyelven – hiszen a rendezvény a nagyváradi magyarság ünnepe, de természetesen másokat is szívesen látnak. Lesznek még főzőversenyek, melyek során Árpád-kori ételeket főznek majd, tudtuk meg.
Mihálka Melinda programfelelős arról számolt be: a színházi megnyitón jelen lesz Németh Zsolt külügyi államtitkár, Tőkés László EP-képviselő, s Ilie Bolojan polgármestert is meghívták. Fellép majd a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus, valamint Sebestyén Márta népdalénekes az Üdvözlégy Szent László király című összeállítással.

Szobrot állítanának

A rendezvény fő helyszíne a Rhédey-kert lesz, de a többi helyszín is közel lesz. Egy kis ízelítő a programokból: az első estén a Nagyváradról elszármazott A.G. Weinberger blues-énekes , majd Deák Bill Gyula, „a magyar blues-király” lép fel, szombaton néptánctalálkozók lesznek, este pedig a magyarországi Quimby koncertezik. Lesznek még történelmi előadások, könyvbemutatók, vasárnap fellép a L’art pour l’art Társulat, este pedig a Budapest Bár, hat meghívottal.
Zatykó Gyula hozzátette: a Szent László Egyesület év elején egy kérvényt továbbított a városházának, amelyben arra kértek beleegyezést, hogy felállítsák Rhédey szobrát a kertben. Pozitív válasz érkezett, úgyhogy jelenleg a hely kijelölése van folyamatban. Egyúttal felhívást szeretnének intézni mindazokhoz, akik tudnak szolgálni Rhédeynek valamilyen hiteles ábrázolásáról, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot. Szeretnék, ha a Rhédey-szobor felállítása a jövő évi Szent László Napok egyik ünnepi eseménye lenne.
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése