Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. május 15., csütörtök

Megnyílt a szecessziós kiállítás

Megnyílt a szecessziós kiállítás  
A nagyváradi Aurel Lazăr Emlékmúzeumban (Nagysándor József/Aurel Lazăr utca 13. szám) megnyílt a váradi szecessziót bemutató kiállítás. 
Nagy számban mentek el az érdeklődők csütörtökön délben az Aurel Lazar Emlékmúzeumba a váradi szecessziót bemutató tárlatra. dr. Aurel Chiriac a Körösvidéki Múzeum igazgatója a tárlatnyitón kifejtette, hogy a 19-20 századok fordulóján Nagyvárad olyan város volt, amelyik együtt fejlődött a kor jelentős nagyvárosaival, így Váradon is meghonosodott az építészetben és a képzőművészetben alkalmazott az új vizuális nyelvezet, mely felváltotta az akadémikus hagyományt. Az igazgató kiemelte, hogy ez tárlat hosszabb ideig, akát több évig is ott marad az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban. A tárlat anyagáról Tamás Alíz beszélt, aki kiemelte, hogy az 1900 körüli években Nagyváradon nem csak a szecesszió stílusa élt, hiszen ugyanúgy léteztek a különböző neo- stílusok, valamint az eklektika is, de mindenesetre akkoriban Nagyváradon a legerősebb hatást a francia szecesszió egyszerűsített változata, a Jugendstil fejtette ki. Kiemelte, hogy a kiállításon nagyon értékes ezüstneműk, Zsolnai porcelán, szobrok, bútorzatok, festmények stb. találhatók.

Pálfordulás

A megnyitó harmadik felszólalója, dr. Ramona Novicov, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány képviselője bejelentette: Nagyvárad a szecesszió értékeit támogató legnagyobb nemzetközi hálózat tagjává vált, aminek segítségével világszerte népszerűsíteni lehet Nagyvárad értékeit. Novicov hangoztatta, hogy nagyon fontos a régi épületek, például a régi malmok átalakítása és újrahasznosítása (emlékeztetőül: Ramona Novicov a regionális műemlékvédő bizottság tagjaként megszavazta azt, hogy lebonthassák a várad Emília malmot – szerk. megj.). Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Darvas-LaRoche házban mihamarabb szecessziós múzeumot kell létrehozni. „Jelenleg Nagyváradon egy olyan helyzet állt elő, hogy azok, akik tudják, hogy mit kell tenni, nem képesek azt megtenni, míg azok, akik képesek lennének erre, nem tudják, hogy mit kell megtenni, ráadásul a két fél nem működik együtt egymással, pedig akik tudják, hogy mit kell tenni, készek lennének az együttműködésre” – fogalmazott Ramona Novicov. Mint mondta, jelenleg nagyon nehéz azoknak az embereknek a gondolkodásmódjára hatni, akik a várost irányítják, holott, szerinte a város nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy olyan kincset, mint a Darvas-La Roche ház, veszni hagyjon. A megnyitó után a leendő szecessziós múzeum helyzetére vonatkozó kérdésünkre válaszolva Ramona Novicov elmondta, hogy a városvezetés halogatja a kérdés rendezését, bizonytalanságban hagyja az ingatlan tulajdonosát, vagyis nem tudni még most sem, van-e az önkormányzatnak pénze az ingatlan megvásárlására, illetve akarja-e még egyáltalán azt, hogy megvalósuljon az említett helyszínen a szecessziós múzeum.
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése