Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. július 17., péntek

Nagyvárad az utópia városa?!

Az Erdély Online cikkét olvasva betekintést nyerhetünk Nagyvárad átalakításának a "kulissza titkaiba" a szocializmus idején.Pafka Ernő és Szász Pál építészek elmondják a részleteket, melyekből megtudhatjuk milyen várost terveztek.Ha nem lett volna az 1989-es decemberi forradalom, ma már azt lehetne mondani, Nagyvárad az utópia városa lenne.

Mi lett volna, ha nem történt volna meg a Ceauşescu házaspár kivégzése? Rá sem tudnánk ismerni a Pece /Körös parti Párizsra.Mi, akik átéltük az Aranykorszakot tudjuk miről van szó, de azok akik 1989 után születtek, nem tudják megérteni, mi miért aggódunk.Őket lehet manipulálni, félrevezetni, sőt a mi generációnk tagjait is  megtévesztik.Városunk szecessziós stílusban épült, ezt akarták megváltoztatni.Olyanok vették kezükbe a hatalmat, akiket a pénz vezérel és nem a város érdeke.

A cikket eltettem a könyvjelzők közzé, mert megértettem, vannak akik Nagyváradot az utópia városává szerették volna tenni.Tervük a süllyesztőbe került.Az utóbbi években tapasztalható az, hogy városunk egy nagy építőtelephez hasonlít.Ez nem utópia, ez egy valóság.Még néhány év és az utópisztikus terv meg fog valósulni.Akkor a szecessziós Váradot csak fotókon és képeslapokon láthatjuk. Ez nem utópia.Mit tehetek? Mentem a menthetőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése