Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. március 19., hétfő

Tévedésből vágtak ki egy gyümölcsöst Nagyvárad határában - Miért lehet nehezen megbüntetni a céget?

 
Fotó forrása: ebihoreanul.ro

"Több mint másfél hektárnyi gyümölcsös veszett oda Nagyvárad mellett, mert egy cég „véletlenül” mindent kiirtott." - írja a Maszol a nagyváradi Bihoreanul napilapra hivatkozva.Nem mindennapi bűntényről van szó.A román igazságszolgáltatásban nem bízhat a károsult,mert a céget amely "elkövette " , alig lehet felelősségre vonni,mert volt engedélye,de nem a károsult területére.Ha jól értem,sok évig elfog húzódni az ügy,ha bíróságon próbál igazságot szolgáltatni a mérnök úr.Váradon teljes erőbedobással vágják ki a fákat,mert modernizálják a városunkat.Olvassa el a teljes cikket '

"A Nagyváradot Szatmárnémetivel összekötő főút mentén, mindjárt a bihari megyeszékhelyet elhagyva arra lehettek figyelmesek az ott elhaladók, hogy teljes gőzzel irtják a több évtizedes gyümölcsfákat. A Bihar település és Nagyvárad-Biharpüspöki között húzódó dombokon több száz hektárnyi gyümölcsöst telepítettek eleink. Az almafákkal borított telken, mint kiderült, az irtást „véletlenül” végezte el egy cég, ráadásul a tulajdonos tudta nélkül. Több mint másfél hektárnyi gyümölcsös veszett oda.

Az ügyet a nagyváradi Bihoreanul hetilap tárta fel, amelynek a gyümölcsös tulajdonosa is nyilatkozott. Gheorghe Sarca tudatta, őt is telefonon értesítették ismerősei, amikor látták, hogy markológépek cibálják ki a földből az almafákat, amiket azután egy ipari darálóval semmisítettek meg. Hamar a helyszínre sietett, és kihívta a rendőrséget is. A munkát leállították, és nyomozást indítottak az ügyben.
Másnap azonban a tulajdonos ismét tetten érte saját telkén az irtást végző munkásokat, ezután a rendőrségen kívül a Mezőgazdasági Igazgatóságot és a Környezetvédelmi Őrséget is értesítette. Utóbbi vizsgálatára kiderült, a pusztítást végző cég rendelkezik a Környezetvédelmi Ügynökség engedélyével, amit 2014-ben adtak ki területek karbantartására és megtisztítására. A tulajdonos azonban bizonyította, hogy magánterület-sértést és rongálást is elkövettek a munkások, ráadásul a gyümölcstermesztési törvényt is megszegték.
Ennek ellenére a Környezetvédelmi Őrség nem bírságolta meg a vállalkozást, mert – abszurd módon – az engedélyük birtokában környezetvédelmi szempontból nem követtek el bűncselekményt. Bírságot jelen esetben csak a Mezőgazdasági Igazgatóság róhat ki a gyümölcsfák kivágásáért, valamint a rendőrség dolga megállapítani az illetéktelen behatolás és magántulajdon rongálásából fakadó kárt.

A gyümölcsfák kivágását végző Biomass Product Kft. tulajdonosa a Bihoreanul hetilapnak elismerte, hogy tévedésből kerültek Gheorghe Sarca területére. Amint a cégvezető magyarázta, egy ingatlanközvetítő vállalkozás kérte fel őket egy telek megtisztítására, de végül kiderült, nem arról a parcelláról volt szó, ahol a gyümölcsöst kiirtották." 
Forrás : maszol.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése