Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. március 11., vasárnap

Miért "halott " a környezetvédelem Váradon ?

Marossy Anna biológus örökbefogadott fája. Forrás : ebihoreanul.ro


Marossy Anna biológus és környezetvédő halála után szinte "halott" lett a környezetvédelem Váradon.Nincs szinte egyetlen megmozdulás az esztelen favágás miatt.A váradiak némák,nem mernek protestálni, mert félnek a polgármester úr hatalmától.A hatóság "falból " megbünteti a favágókat,esetleg egy-két környzetvédő tiltakozik,vagy közleményt ad ki.Pedig minél több fa van Váradon,annál több a tiszta levegő.A CET és a többi nagy gyár nem szennyezi a levegőt.Van olyan vélemény,hogy az külföldről behozott ócska autók vették át a szennyezés szerepkörét. Akármilyen a helyzet,a Helyi Tanács vezetése azt tehet amit akar. Őket nem érdekli a környezetvédelem.Az ők jóváhagyásával engedély nélkül vágják ki a fákat.Van ok,sok fa életveszélyes,vagy öreg.Nem írok többet, nehogy kivívjam az ellenszenvüket.

Miért "halott" a környezetevédelem?Gyerekkoromban tiszta és rendezett város volt Várad. Emlékszem, hogy mindenki igyekezett rendbe tartani a házát,udvarát és az utca rá eső részét.Ha nem tette,meg volt büntetve, mert ellenőrizve volt.

Mikor rosszaboddott a helyzet?Az 1970-es években amikor megkezdődött a szocialista tipusú iparosítás,valamint Várad modernizálása.Ezreket,tízezreket telepített Váradra Nicolae Ceaușescu elvtárs az ország keleti,déli részéből,sőt a környező hegyekből.Az 1980-as évekre román többségű város lett. Mi lett az eredménye? Most aratjuk le a "gyümölcseit". Az egyik eredményét láthatjuk, illetve nem láthatjuk,mert egyre több Várad jellegzetes tereit,utcáit és épületeit úgymond modernizálják.Ha lehetne az egész várost lebontanák és modernizálnák,újjáépítenék mert az istenük a PÉNZ.


A betelepített váradiakat nem érdekli a régi Várad.Csak ámulnak és bámulnak,ha látják azokat a képeslapokat és fotókat,melyeken a Pece parti Párizs látható. Lehet a keserűség és a tehetetlenség beszél belőlem, mert ráadásul a váradi magyarság is megosztott.Nem folytatom tovább.Amit leírtam,az a személyes véleményem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése