Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. március 15., csütörtök

„Mintha agymosáson ment volna át” - Mi lehet a megoldás a drogosoknak?

  
Különböző pszichoaktív drogok.Forrás : hu.wikipedia.org 

Egy nagyon érdekes Bihari Napló cikket osztottam meg az Egy Váradi Facebook oldalon, melyet sokan elolvastak,majd hozzászóltak.Egy édesanya fájdalmát olvashatjuk.A fia etnobonatikus szerek rabjává vált.Kicsúszott a kezei közül,mert nem hallgat senkire.Minden pénzét a szerekre költi. Ezt olvashatjuk : „Hallani sem akar róla, hogy kezelésre menjen. Sajnos nem tudunk vele beszélni, ha meg is ígér valamit, félóra után már el is felejti… Mintha agymosáson ment volna át…”

Nagy fájdalma az,hogy nem kap segítséget a helyzet kezelésében.Az egészségügyben megszüntették azokat a lehetőségeket,melyekkel meglehetne gyógyítani a fiát.Miért vállalta névvel együtt a nyilvánosságot?Ezt olvashatjuk : "Az édesanya reméli: azáltal, hogy nyilvánosságra hozta történetét, talán valamikor javulás lesz ez ügyben, talán a döntéshozók tudomására jut, hogy megfelelő intézkedésekre van szükség…" 

Mi lehet a megoldás a drogosok gyógyításában?"Szerencsés" szülő vagyok,mert a 18 éves fiam nem foglalkozik sem dohányzással,sem drogozással.Az alkoholt csak megkóstolja,de nem fogyasztja,pedig az osztálytársai közül többen rendszeresen isznak,dohányoznak,illetve éjszakai klubokat látogatnak.Átérzem az édesanya fájdalmát,mert borzasztó látni hogy a gyermeked leépül.Két tapasztalatot szeretnék megosztani az olvasóval.

Majdnem 20 éve történt egy tragédia az egyik munkatársammal.A nevelt fia elkezdett szipózni,majd drogozni.Hasonló helyzetbe került mint a cikkben említett édesanya.A szomszéd a munkahelyre adott telefont,mert kétes személyek jönnek-mennek a lakásukból. Gyorsan hazamentek.Azt láthatták,hogy hiányzik több érték a lakásból.Sikerült megtalálni a rendőrséggel a fiút,aki drog hatására kést vett elő,majd hason szúrta magát.A mentő gyorsan kiérkezett,de az életét nem tudták megmenteni.18 éves volt.Temetésén a csoportból egy fiú és egy lány vett részt.Akik látták őket.elborzadtak,mert "zombikhoz" hasonlítottak.

A tavaly egy este a Szent László téren voltam.Egyszer mellettem egy 15-16 éves körüli fiú elkezdett őrjöngeni.Gyorsan "elhúztam a csíkot",mert nagyon veszélyesnek tűnt.Taxisok mesélték,hogy különösen hétvégeken találkoztak drogos fiatalokkal.A drog hatására verekednek,balesetet okoznak,vagy hajlamosak az öngyilkosságra is.

Mi lehet a megoldás?Kerülni kellene a drog fogyasztását.1989 óta a fiatalok előtt egyre jobban kinyílik a szabadság ajtaja.Sokszor már nem lehet "parancsolni" nekik.A probléma nagyon össze tett. Sok szülő nem ismeri a szerek hatásait,mert a mi időnkben nem volt.

Mi a meghatározása? 

"Pszichoaktív szerek (a köznyelvbendrogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.
A köznyelv gyakran a kábítószerek megnevezésére használja ezt a kifejezést tévesen, mivel a kábítószer maga egy jogi fogalom, míg a drog pedig a tudat-cselekvés-hangulat módosulás befolyásolásának megnevezése inkább.
A hatóanyagok kinyerése céljából rendszerint nem az egész növényt, (illetőleg állatot) használják fel, hanem csupán azt a részét, amelyben az illető hatóanyag előfordul, vagy abban leggazdagabb." 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 
A Google keresőben sok információt olvashatunk ITT'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése