Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. március 1., csütörtök

Önállósodnak: létrejött Nagyvárad múzeuma - Miért ?

Angela Lupşea, az intézmény ideiglenes igazgatója 
Angela Lupşea, az intézmény ideiglenes igazgatója

"A nagyváradi helyi tanács hétfői ülésén megszavazta a Nagyvárad múzeumának létrehozásáról szóló határozatjavaslatot. Az intézménynek saját költségvetése és önálló projektjei lesznek." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"A nagyváradi vármúzeum és városi múzeum eddig a helyi közigazgatási törvény alapján, a nagyváradi önkormányzatnak alárendelt, önálló jogi személyiség nélküli intézményként működött. Angela Lupşea, az intézmény ideiglenes igazgatója a múzeum létrehozása kapcsán lapunknak elmondta, hogy az önálló intézménynek saját költségvetése és önálló projektjei lesznek, míg eddig mind a projektek, mind a finanszírozás az önkormányzaton keresztül történt. Az igazgatónő hozzátette, hogy az önálló múzeum sokkal könnyebben fog tudni együttműködni más múzeumokkal, és sokkal könnyebben tud majd kapcsolatot teremteni, illetve fenntartani a többi hasonló intézménnyel. Angela Lupşea felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeum a Kulturális Minisztérium által megadott előzetes jóváhagyás nyomán jött létre, az intézményt egy éves tevékenység után kell akkreditáltatni. „Mi jövőre ilyentájt nyújtjuk be az akkreditációs dokumentációt” – mondta Lupşea. Mint mondta, ezalatt az egy év alatt a rövidtávú célkitűzése az a múzeumnak, hogy az ideiglenes kiállításokat állandó tárlatokká alakítsák át, illetve leltárba veszik az intézmény ingó és ingatlan vagyonát. A hétfőn elfogadott határozat értelmében a múzeum székhelye a várban lesz (Gojdu tér 39–41. szám), és maga a vár épületkomplexuma is a múzeum közvagyonába megy át, csakúgy mint a Darvas–La Roche-ház, a Városháza utca 25. szám alatti ortodox zsinagóga és a Rulikowski (Armatei Române) utca 4. szám alatti ingatlan, mely épületnek a felújítása után a szabadkőművesség múzeuma fog működni.

Kiállítások
A határozattervezethez csatolták a várban működő múzeum kiállítási tervét. Eszerint a fejedelmi palota földszinti részén a 2013-as ásatások során feltárt leleteket mutatják be és különböző informatív pannókat, multimédiás eszközöket stb. helyeznek ki ott. Az A. épület első emeletén a vár román kori (a tatárjárás korszakáig) és a gótikus vár (XIV. és XV. század) történetét mutatják be és külön helyet szentelnek a vár XVII. századi életének bemutatására. A Habsburg korszakot az A. és B. épület közötti bástya első emeletén mutatják be, és külön termekben ismertetik a XIX. század és a XX. század elejének a korszakát. Több tematikus kiállítás is lesz: egy korabeli patikát rekonstruálnak, önálló tárlatban mutatják be a váradi fotográfia történetét, míg magának Nagyváradnak a történetével az A. épület második emeletén lehet majd megismerkedni. A város egyháztörténetét bemutató kiállítás a vár B. épületének második emeletén kap majd helyet." 
Forrás : erdon.ro 
Miért történt ?Ha minden jó működött volna,akkor nem kellett volna megtenni ezt a lépést.Miért?Mert a vármúzeum hivatalosan múzeum.Ha öt évig nem sikerül elérni a múzeumi rangot,akkor az EU-nak vissza kell fizetni a támogatás nagyobb részét.A városvezetőségnek nem volt más választása,mint lépni.Mi lesz Lupșea sorsa?Nem tudjuk,de az biztos,hogy egy szakembert kell igazgatónak kinevezni.Az ideiglenes igazgatónak a végzettsége : economist.Ráadásul konfliktusba került a munkatársaival.Ennek eredményeként több muzeológus és munkatárs tiltakozott a vezetőségnél,de süket fülekre találtak.Mi történt?Többen otthagyták a munkahelyüket.A Nagyvárad múzeumában fognak dolgozni muzeológusok?Néhányan maradnak,de sokkal több kellene.Ez legyen a vezetőség gondja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése