Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. február 17., szombat

Városháza esete a Gozsdu szoborral - Ennyi a kulturális szintjük ?

 


"Gozsdu Manó, legfőbb itélőszéki bíró, a Lipót-rend lovagja, született 1802. február 12-én Nagyváradon. 1824-ben ügyvédi oklevelet nyert s Vitkovics Mihály, a magyar-szerb költő és ügyvéd mellett nyert alkalmazást. Kazinczy, Virág Benedek, Berzsenyi Dániel, Fáy András, a Kisfaludyak gyakran megfordultak Vitkovics házánál s a velök való érintkezés következtében megszerette a magyar irodalmat. Az ő érdeme részben, hogy a törvénykezési nyelv, a pesti és a budai tanácsoknál s a pesti görög-román egyháznál a magyar lett. 1860-ban a kormány Krassó-megye főispánjává nevezte ki. 1866-ban Tenke biharmegyei községet képviselte az országgyűlésen. Meghalt 1870. február 3-án, Pesten. Mint szónok kiváló hírnévre tett szert. Közremunkált a magyar és román nép békés egyetértésének fentartásában. 220 ezer forintot hagyott nevelési czélokra. Szépirodalmi dolgozatai a Szépliteraturai Ajándékban (1826) jelentek meg." - olvashatjuk Borovszky - Magyarország vármegyéi és városai című könyvében.Gozsdu Manó életrajza a Wikipedián olvasható. 

Miért foglalkozok Gozsduval?A Szent László /Unirii tér átalakításakor a Gozsdu szobrot " száműzték az Őssi strandra.Felvágták,elszállították,mert a város vezetőségének nem tetszett Gozsdu szobor.Lehet azért,mert tagja volt a magyar parlamentnek.Nem lehet tudni a valódi okot,mert ha akarták volna, a Gozsdu parkba helyezhették volna.A Szent László téren nincs helye,mert ott lesz a görög katolikus és az ortodox püspök szobra.Iuliu Maniu szobra a görög katolikus székesegyház kertjébe lesz felállítva. Brătianu szobrát a tavaly adták át a ligetben.Furcsa értékeket képvisel a PNL váradi szervezete.Mi történt a Gozsdu szoborral?

Gozsdu szobor az Őssi strandon 
 
 
 
Forrás : ebihoreanul.ro 

Protesztáltak a szobor védelmében 
 
Forrás : ebihoreanul.ro 

Rejtélyes történet alakult ki a Gozsdu szoborral kapcsolatban.A szobort akarták megnézni Gozsdu születésnapján,de nem találták.Miért?Mert az éj leple alatt a várba szállították.Több információ : ebihoreanul.ro 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás : ebihoreanul.ro 

Miért tették ezt a város vezetősége miért a Gozsdu szoborral?Nem tudom.Ennyi a kulturális szintjük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése