Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. február 1., csütörtök

Miért nem lett "nyugatias" park a Rhédey kert/Bălcescu park ?

Egy Váradi fényképe. 
Rhédey kert/Bălcescu park 

Elmondok egy történetet,mely nem részletes.Miért?Mert nem szeretném,ha a mérnöknőnek " baja esne " miattam.Egy beszélgetésből megtudtam,hogy milyen szép lett volna a közkedvelt Bălcescu park ,melyet sokan helytelenül Rédai parknak hívtunk.

A mérnöknő a férjével együtt sokat utaztak a világban,pontosabban Nyugat Európában az 1990-es években.Az egyik utazásuk alkalmával egy gyönyörű, rendezett parkot láttak. Közelebbről megismerve ,egy remek ötletük támadt.Mi volna,ha Nagyváradon a Bălcescu parkban csinálnának egy hasonló projektet. Miért Bălcescu parkra esett a választásuk?Mert a mérnöknő a park közelébe töltötte a fiatal éveit,és nagyon elhanyagolt állapotban volt már akkor is.Miután hazajöttek,gyorsan nekiláttak a projekt tervezésébe a barátokkal együtt. Nem akarták dobra verni,ezért titokba tartották.

Néhány hónap alatt kész lett a projekt.Akkor szembesültek a a romániai speciális helyzettel,a bürokráciával.Volt egy nagy előnyük,sok volt a barátaik,akik segítették őket.Kihez forduljanak?A válasz ,Kis Sándor,mert az ő jóváhagyása nélkül nem lehet véghezvinni.A mérnöknő hüledezett,mert Kis Sándort személyesen ismerte,ugyanis mint tévészerelő gyakran javította a fekete-fehér tévéjüket.A színes tévékhez nem értett,de a csavarhúzó állandó jelleggel a kezében volt.

-Most nekem ezzel az emberrel kell megegyezzek? -kérdezte a mérnöknő.De nem volt mit tenni,elment,kért egy időpontot.Pár nap múlva az aktatáskájával belépett Kiss Sándor irodájába.Néhány perc beszélgetés után bemutatta a tervét.Kiss Sándor mélyen elgondolkozott,majd azt a választ adta,hogy megvalósítható a terv.
-Az RMDSZ nincs többségben,hogyan fogják megszavazni?-kérdezte a mérnöknő.
- Asszonyom,ne aggódjon,mert a hétvégén vadászni megyek velük.Biztosan aláírják,mert barátaim. - válaszolt büszkén Kiss Sándor.
- Van egy dolog ,melyet egymásközt kell elrendezzük.
- Mi az? - kérdezte a mérnöknő.
- A részesedésről van szó.Az 50% az enyém.Ha megegyezünk,akkor már holnap neki lehet kezdeni ennek a projektnek.

Ekkor esett le a 25 banis a mérnöknőnek.Mikor hazaérkezett,megbeszélte a férjével és a barátaival.Nagyon rossz híre volt Kiss Sándornak.Többen "ráfáztak" az együttműködésre,mert Kiss Sanyi zsebre dolgozik,és nagyon rámenős.

Találtak egy megoldást.Mivel a mérnöknő már "megjárta" Biró Rózsikával,ezért azt a megoldást választották,alapítvány nevére íratták a teljes projektet.Ugyanis előzőleg Rózsika " lenyúlta" a mérnöknő egyik projektét.Miután végeztek a névre írással,a mérnöknő elment Kiss Sándorhoz,aki azt hitte,sok pénz áll a házhoz.De amikor meglátta,kinek a nevén van a projekt,elakadt a szava,vagyis futhat a pénze után.

A mérnöknő nagyon sajnálja,hogy a nagy projekt ,mely a Bălcescu parkban lett volna megvalósítva,elbukott.Az alapítványnak nincs miből finanszírozni a projektet.Tudomása szerint egyik fiókba lapul a projekt.Kiss Sándort leváltották ugyan,de a mérnöknő nem bízik a jelenlegi vezetésben sem.Jogi vitája van a Városházával,mely nem jó előjel.Reménykedek egy kedvező fordulatba.Ha megvalósult volna a projekt,sok családnak lett volna kedvenc találkozó helye ,az iskolásokról,és a turistákról nem is beszélve.Ez a projekt egyenlőre fel van függesztve. Aggódok a park sorsa miatt,mert ha ilyen gyors ütembe teszik tönkre,akkor nem lesz soha megvalósítva a projekt a Rhédey kertben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése