Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. február 18., vasárnap

A király (magyar) nevébenI - llie Bolojan mikor fog intézkedni a kétnyelvű hídtábla ügyében?

a kiraly1 

"Akárhogy nézzük, valami csak nincs rendben Nagyváradon azzal, hogy a városalapító király, Szent László nevét magyarul is feltüntessék hivatalos helyeken. Pedig azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy táltos királyunk magyar volt s egy magyar várost alapított a Sebes-Körös partján, azt a várost, melynek fura urai, vagyis önkormányzati vezetői ma, 2018-ban is látványosan és nyilvánosan elszabotálják azt, hogy az egykori városalapító uralkodó neve magyarul is fel legyen tüntetve a közterületeken. Történetesen a Szent László híd kapcsán kellett most szembesülnünk ezzel a fura jelenséggel." - írja Szőke Mária a Reggeli Újságban.Az újságírónő komoly munkát végzett,mert megtalálta az eredeti határozatot a Szent László hídról.A kérdés az : :Ki fogja Ilie Bolojannak megmondani az igazságot? Van magyar tanácsadója is,de eddig ebben a kérdésben nem tudott intézkedni.Kinek lesz bátorsága felelősségre vonni Nagyvárad polgármesterét?Teljes cikk: 

"A nagyváradi önkormányzat 2015-ben határozott arról, hogy a város szívében levő egykori kishidat Szent Lászlóról nevezi el. Ez a döntés szorosan összefüggött azzal a történettel, amikor is a város vezetősége nemet mondott egy beadványra, melyben 8000 váradi kérte, hogy Várad alapító királyának szobrát helyezzék vissza annak eredeti helyére, a főtérre, ahol jelenleg Mihai román vajda szobra áll. Azé a Mihai vajdáé, akinek a történelmi tények szerint körülbelül annyi köze van Váradhoz, hogy egy alkalommal, mikor a törökök elől futott, egy éjszakát töltött a városban.
A szobrot persze az Ilie Bolojan polgármester vezette önkormányzat nem helyeztette vissza, azonban mintegy kárpótlásként a felújított központi hidat Sfântu Ladislau, azaz Szent László névre keresztelték. A polgármester akkor megígérte azt is, hogy a hídon többnyelvű tábla lesz majd, ahol természetesen magyarul is fel lesz tüntetve a király magyar neve, így. „Szent László híd”. Ahogy ezt nemcsak a jóérzés, hanem a nyelvhasználati törvény is előírja. Ígéret szép szó és gyakran nem igaz, ugyanis a mai napig sem valósult meg ez a tábla.
Az RMDSZ nagyváradi városi tanácsi frakciója január 8-án kérvényezte a városháza műszaki igazgatóságától a hidak neveit tartalmazó többnyelvű táblák kihelyezését. Három hét elteltével, csütörtökön megjelentek a névtáblák a főtéri Szent László, a Széles utcai (Decebal) és a váradőssi (Densuşeanu) hídon, azonban csak román nyelven.
Pető Dalma RMDSZ-es városi tanácsos a Reggeli Újság kérdésére elmondta, már másnap újabb beadvánnyal fordultak a városházához, ezúttal Ilie Bolojan polgármesternek címezve kérésüket, hogy az eredeti beadványuknak megfelelően, a román mellett magyar nyelven is tüntessék fel a híd elnevezését.
Az eset kapcsán megkerestük Zatykó Gyulát, a váradi polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadóját, aki elmondta, ez a fura helyzet, hogy a hídon csak románul van a név feltüntetve, azaz „Podul Sf. Ladislau” van kiírva, azért történt így, mert 2015-ben a városi tanács azt a javaslatot szavazta meg, hogy ennyi a híd új neve: „Sf. Ladislau”, a javaslatokba egyetlen RMDSZ-es tanácstag sem írta bele, nem kérte akkor hivatalosan, hogy „Szent László híd” is szerepeljen. Zatykó elmondta, a napokban erről tárgyalt Bolojan polgármesterrel, aki állítólag nem is volt napirenden a híd-névtáblával kapcsolatos ellentmondásokkal, de megígérte, hogy igyekeznek megoldást találni erre.
Kikerestük az egykori tanácsi határozatot a polgármesteri hivatal közleményei közül, s ebben szó szerint így szerepel: „Conform proiectului de hotărâre trimis spre avizare, pentru podul rutier care face legătura între Piaţa Regele Ferdinand I şi Piaţa Unirii se propune acordarea denumirii „Podul Sf. Ladislau”. „Ladislau I, cunoscut şi ca Ladislau cel Sfânt, în maghiară Szent László, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moarte, în 1095.” Tehát nehéz elhinni, hogy a Bolojan vezette önkormányzat csakis azért „feledkezett meg” a „Szent László híd” feliratú tábláról, mert a szavazáskor ez nem szerepelt a javaslat szövegében. S az sem utolsó érv talán, hogy ha annak idején a nagy magyar királynak nem jut eszébe pont itt várost alapítani, ma az önkormányzat vezetőinek nem igazán lenne hol „uralkodjanak”, s próbálják meg elmismásolni a történelmi tényeket, no meg a kisebbségeket megillető alapvető jogokat." 
Forrás : reggeliujsag.ro
llie Bolojan mikor fog intézkedni a kétnyelvű hídtábla ügyében? Talán most színt kell valljon,mely nagyon nehéz döntés lesz a számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése