Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. február 18., vasárnap

Búcsú Vitályos Ildikó színművésztől

Szeretettel és kegyelettel őrizzük Vitályos Ildikó emlékét
Szeretettel és kegyelettel őrizzük Vitályos Ildikó emlékét

"Életének 83. évében Kolozsváron elhunyt Vitályos Ildikó, az erdélyi magyar színjátszás kimagasló egyénisége. Hozzánk, váradiakhoz, bihariakhoz igen közel állt, hiszen itt kezdte pályáját 1957-ben. Tehetsége itt bontakozott ki, szuggesztív egyéniségével hamar a közönség szívébe lopta magát. Bizonyára sok színházba járó emlékszik még nagyszerű alakításaira. Megjelenésével valósággal forradalmasította a váradi színjátszást. Nem túlzás azt állítani, hogy ittléte alatt „felhozta” a színházat. Tizenegy év alatt olyan szerepeket játszott, melyek minden színésznőnek a vágyai lehetnek. 1958 tavaszán már Melindát játszott a Bánk bánban Gróf László rendezésében. Aztán jöttek a nagy szerepek egymás után. A legtöbbet Szombati Gille Ottó rendezte, majd Nagyváradra kerülésével Szabó József." - írja Hajdu Géza a Bihari Naplóban.

Nagyszerű alakítások
Olyan nagyszerű alakításokkal kényeztette a közönséget, mint Zilia A néma leventéből (1959) Gulácsy Albert oldalán. De főszerepet játszott Móricz Rokonokjában (1960), A kertész kutyájában (1961). 1962-ben már Antigoné briliáns szerepét játszhatta, 63-ban II. Fülöp feleségét a Don Carlosban, majd Bathó Idával felváltva Hubay Miklós Egy szerelem három éjszakájának egyetlen női szerepét, Júliát játszotta igen meghatóan. Valósággal berobbant Rozika szerepében Halasi Gyula mellett az Úri muriban már Szabó József rendezésében 1964-ben.
Majd jött az Orpheusz alászáll Ladyje Varga Vilmos oldalán, majd Mona szerepe a Névtelen csillagban Földes László mellett. Legendás alakítása volt Molnár Ferenc Olympiája Halasi Gyulával, majd Proctorné Lavotta Károllyal a Salemi boszorkányokban. Felejthetetlen alakítása a Király asszony lovagjában Miske Lászlóval, mint Spanyolország királynéja Farkas István rendezésében. Emlékezetes Tilitta alakítása Méhes György Barbár komédiájában, valamint Ezra Mannon feleségeként az Amerikai Elektrában.
Nagyváradi pályafutásának csúcsán szerződött át Kolozsvárra. Éva szerepe várta Az ember tragédiájában. Távozása, 1968-ban érvágás volt a váradi színház életében. Helyét Halasi Erzsébet, majd Csíky Ibolya vette át.
A szerető váradi közönség sokáig nem felejtette el, egy-egy, a kolozsvári színház vendégszereplése idején, mindig zsúfolásig megtelt a színház. Közönségünk látni akarta színésznőjét, aki innen indult hírneve felé.
Vitályos Ildikó emlékét mi is szeretettel és kegyelettel őrizzük. Köszönjük a sorsnak, hogy ilyen nagyszerű színésznővel ajándékozott meg bennünket, aki a `60-as években bearanyozta a nagyváradi magyar nyelvű színjátszás egét.
Vitályos Ildikót február 17-én búcsúztatják a Házsongárdi temető nagykápolnájában, majd 20-án helyezik örök nyugalomra a Szeben megyei Erzsébetvárosban, szülővárosában, szűk családi körben.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes! 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése