Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. február 4., vasárnap

Személyes dráma : Petőfi Petrovics ,Eminescu Eminovici volt

Az egyik dráma az iskolában az volt amikor elkezdtük tanulni a történelmet.Nagyapám szerint a történelem könyvünk gyenge,mert nem foglalkozik a nemzetünk történelmével.Ez a meghatározás igaz,de egy ötödikes ezt nem tudja felmérni.Ez a történet az 1960-as években játszódott.Nagyapám adott egy segédeszközt,a Magyarország története című könyvet.Ha jól emlékszem 1903-as kiadású a kön.

Történt egy drámai bejelentés az iskolában.A román tanárunk B.L. azt jelentette ki az órán,hogy a magyar nemzet kiemelkedő költője tulajdonképpen Petrovics néven született,de magyarnak érezte magát.Kijelentette, Eminescu sem volt román,mert Eminovici néven látta meg a napvilágot,de a román nemzet tagjaként írt csodálatos verseket.

Mit jelentett ki a tanárunk?Mi,magyarok kell ismerjük Petőfi költészetét,és Eminescuét is,mert Romániában élünk,és ezért illik tudni.Kijelentette,két költő óriásról van szó.B.L. tanárunk később újságíró lett,majd Egyesült Államokba emigrált.Ezeket a kijelentéseket jól megjegyeztem,mert magyar nyelven mondta.Próbáltam utánanézni,de akkor nem sikerült.

Petrovics és Eminovici ,mi a közös bennük?Talán az,hogy mind a ketten nem a származásuk ,hanem az érzéseik miatt azonosultak a nemzettel.A költészetük alapján beírták a nevüket a nemzet történetébe.Petrovics és Eminovici szláv eredetűek voltak,mégis egy másik nemzettel tudtak azonosulni.Az 1960-as években,sőt később nem tudtam megérteni a hátteret.Eltelt néhány évtized és az internet segítségével jelentős mértékben kibővült a látószögem.Miért volt ez lehetséges?Mert nem volt nacionalizmus,mely a 19. század végén erősödött meg.Mint ötödikes tanuló,nem értettem meg,de a miért az elmémbe motoszkált.Tanulság számomra : ne legyen bennem előítélet !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése