Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. június 23., vasárnap

Megtarthatják a pénzt Miculáék?


 A Micula-testvérpár ügye az Európai Unió Bíróságához fog kerülni. Illusztráció


"Az Európai Unió Törvényszéke keddi ítéletében érvénytelenítette az Európai Bizottság 2015-ben hozott döntését, mely arra kötelezte Romániát, hogy szerezze vissza a kártalanítás címén a Micula testvéreknek adott pénzt. Az ügynek azonban még nincs vége." - írja a Bihari Napló. Idézet a cikkből: 

"A rendkívül szövevényes ügy 1998-ig nyúlik vissza, amikor az akkori romániai hatalom elfogadta az 1998/24-es számú sürgősségi kormányrendeletet, amellyel egy sor vállalkozásösztönző kedvezményt nyújtott olyan befektetőknek, akik hátrányos helyzetű régiókba fektetnek be. Egy évvel később határozta meg a kormány azt, hogy melyek az ország hátrányos helyzetű régiói, és ezek közé sorolta a Bihar megyei Diófás–Vaskohsziklás bányavidéket is. A Micula-testvérek tulajdonában lévő European Food cég is végrehajtott bizonyos beruházásokat itt. Csakhogy a versenyhivatal a 2000/244. számú döntésében azt állapította meg, hogy a 24-es számú sürgősségi kormányrendelet alapján megítélt több kedvezmény állami támogatásnak minősül, ami eltorzítja a piaci- és versenyhelyzetet, tehát meg kell szüntetni azokat. Az Európai Unióhoz történő csatlakozási tárgyalások során is felmerült az, hogy ki kell iktatni minden olyan állami kedvezménynek minősülő elemet a román gazdasági és jogrendszerből, ami nem kompatibilis az Unió jogrendjével. Ennek nyomán a román kormány 2005-ben a profitadóra vonatkozó kedvezményt leszámítva megszüntette az említett sürgősségi kormányrendelet alapján megszabott összes többi kedvezményt.
Jogi fejlemények
2005 júliusában a Micula-testvérek egy választott bíróság felállítását kérték a román és a svéd kormányok 2002. május 29-én megkötött kétoldalú befektetési egyezményének 7. számú cikkelye alapján, ti. a Micula-testvéreknek svéd állampolgárságuk is van, és az említett Diófás-környéki beruházások svéd beruházásnak minősülnek. A jogvitában 2013 decemberében hozott a Micula-testvérek számára kedvező döntést a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID). Az ítélet ugyanis az volt, hogy a Micula-testvérek és cégeik kártérítésre jogosultak a román állam részéről megígért, de végül meg nem adott beruházási kedvezmények miatt. Ennek a döntésnek az alapján kaptak Miculáék a román államtól több mint 550 millió lejt. Ezt azonban az Európai Bizottság törvénytelen állami támogatásnak minősítette és 2015-ben hozott döntésében arra kötelezte Romániát, hogy szerezze vissza a már kifizetett pénzt. Ezt a döntést támadták meg Miculaék az Európai Bíróság Törvényszékén, mely kedden hozott ítéletet, méghozzá az ő javukra. A törvényszék azt is eldöntötte, hogy a perköltségeket az Európai Bizottságnak kell állnia. Az ítélet nem jogerős, az ügy az Európai Unió Bíróságához fog kerülni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése