Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. június 5., szerda

Egy méltatlanul elfeledett váradi építész, Szeghalmy Bálint

Réti református templom. Forrás : Biharország 


"Áprilisban volt 130 éve annak, hogy Nagyváradon megszületett SZEGHALMY BÁLINT építészmérnök. Legjelentősebb helyi alkotása a réti református templom. Az alábbiakban rá emlékezünk." - írja Péter I. Zoltán a Biharországban megjelent cikk bevezetőjében. Ki volt Szeghalmy Bálint építészmérnök ?


"Szeghalmy Bálint építészmérnök édesapja, id. Szeghalmy Bálint neves építőmester és 1896-ban bekövetkezett haláláig a nagyváradi református egyházközség presbitere volt. Ifj. Szeghalmy Bálint a család kilencedik gyermekeként 1889. április 21-én született Nagyváradon. Vallásos nevelésben részesült testvéreivel együtt. A legismertebb testvére az 1883-ban született dr. Szeghalmy Sándor. Ő felső tanulmányait a helyi jogakadémián kezdte, majd 1906-ban a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen doktorált. Ügyvédként dolgozott Nagyváradon, de életének igazi munkaterülete a Nagyváradi Református Egyház volt, ott presbiterként, majd gondnokként tevékenykedett. 1964-ben hunyt el.

Ifj. Szeghalmy Bálint elemi és középiskolai tanulmányait Nagyváradon végezte. Az Állami Főreáliskolában érettségizett 1908-ban, majd a Budapesti Műegyetemen szerzett építészmérnöki oklevelet 1912-ben. Már egyetemi hallgatóként, 1911-ben elkészítette a várad-velencei református templom építési tervét, azonban az I. világháború kitörése miatt a templomépítés nem valósulhatott meg. A fiatal építészhallgatót Kós Károly és építésztársai munkássága nagyban befolyásolta, és egy életre elkötelezte magát a népi építészet iránt. A népi élményvilágból merített és alkalmazott építészeti elemek már első munkáinál megjelentek." 

A réti templommal kapcsolatban ezt olvashatjuk : 

"A Várad-réti Református Egyházközség temploma a Püspöki (Ştefan cel Mare) út 6. szám alatti telken áll. A gyülekezet 1927. január 1-én vált ki mint parókiális kör az olaszi gyülekezetből. A Püspöki úton már 1926 októberében tágas telket kaptak, hogy azon templomot, iskolát és lelkészlakot építsenek. Két évre rá Krausze Tivadar építészmérnök elkészítette a lelkészlakot is magába foglaló imaház tervét, az épületet 1928. december 23-ra húzták fel. Az imaház szomszédságában – a mai templom helyén – hozzákezdtek az iskola építéséhez is. Az 1944. szeptember 6-i bombázás során az imaházat telitalálat érte, és romba dőlt.

A háború után az egyház vezetése úgy döntött, hogy új templomot épít az iskolának szánt alapokra. Ez eleve meghatározta a templom méretét. Szeghalmy Bálint műépítészt kérték fel a terv elkészítésére, s ő 1946-tól postán, részletekben küldte a terveket Németországból. A templomot 1948-ban kezdték építeni; év végére már tető alá került. Az első időben Fenessy László vállalta az építkezés szakirányítását, majd Elkán Károly építész vezette a munkát, s ő a toronynál bizonyos változtatásokat is tett.

Az építkezés elhúzódott, az első istentiszteletet csak 1954 karácsonyán tarthatták meg az ideiglenesen berendezett templomban. A torony alapjait 1955. november 21-én rakták le a templomhajó mellé. Végül az elkészült istenházát 1956. december 16-án szentelte fel Arday Aladár püspök." 

Még egy érdekes adat róla : 

"Nagyvárad számára tervezte még Szeghalmy Bálint az egykori református püspöki palotát is, ezt 1936–1937-ben emelték a Teleki (ma Primăriei) utca 27. szám alatti telekre. Mai alakját, immár a Partiumi Keresztény Egyetem egyik épületeként, egy jó évtizede Pafka Ernő építész terve alapján nyerte el."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése