Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. június 12., szerda

Készüljünk fel a tornádókra ?

 
Forrás : a1.ro/Facebook 

Tornádó alakult ki Gyulafehérvár környékén - olvashatjuk az Antena 1 cikkében a Facebookról átvett fotóval illusztrálva. A cikkben azt olvashatjuk,hogy a helyiek szerint a az erdők kivágása miatt keletkezhetett.Mi nagyváradiak,készüljünk fel a tornádókra?Romániában több helyen alakult ki tornádó.Mi sem lehetünk kivételek.Nagy az esély több tornádó kialakulására a meteorológusok szerint.Mit tudunk a tornádókról?Ezt írja a Wikipédia :

"A tornádó pusztító erejű forgószélben megnyilvánuló meteorológiai jelenség. Jellemzője, hogy a hevesen örvénylő légoszlop a viharfelhőből indul ki, és a földfelszínnel érintkezik. A földet el nem érő felhőtölcsért tubának hívják." 

"A tornádók kialakulása minden esetben nagyon erőteljes konvektív folyamatokhoz köthető. Konvekciónak a koncentrált, függőleges feláramlást nevezzük, melynek következtében alakulnak ki a szabad szemmel láthatatlan „meleg légelemek” (termikek), az egyszerű gomolyfelhők, vagy akár a nagy kiterjedésű zivatarfelhők, zivatarrendszerek is." 

"Egy tornádó átlagosan 2-3 percig létezik. Ez idő alatt futja be a több fázisból álló életútját. A tornádók kialakulásának első fázisa az örvénylő fázis, amikor megszületik a felfelé mozgó levegőből (amelyből maga a viharfelhő is kialakul). Ekkor jön létre jellemző tölcsér formája is. A következő fázisban az örvény eléri a földet. Ezután gyorsan következik az ún. érett fázis, a legpusztítóbb időszak. A törmelék, amelyet a földről szívott fel a vákuum, sötétre színezi a tölcsér alsó részét. Az összeesés fázisában a tornádó gyorsan gyengül és kerülete is egyre kisebb lesz. Végül a hanyatló szakaszban az energiáját pazarló módon felélő szörnyeteg gyorsan gyengül, majd eltűnik. A szélsebesség a legvadabb tornádókban túllépheti a 480 km/órát. A leggyorsabb ismert tornádó sebessége 486 km/óra volt.A tornádók átlagos szélessége 400-500 méter. Általában 6–8 km-en át érintkeznek a felszínnel (a leghosszabb ismert tornádónyom azonban 352,4 km-es), és mindössze néhány percig léteznek." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése