Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 22., vasárnap

Volt egyszer egy Olaszi temető ...

Egy Váradi fényképe. 
A volt Olaszi temető,ma park 2017 október 22-én 

Nagyon szép őszi napon sétáltam az Olaszi temetőben,mely parkként működik.Az Olaszi temető egyik legrégebbi és legszebb temetője volt Nagyváradnak.Gyermekként szerettem ebbe a temetőbe jönni,mert nagyon rendezett volt.Emlékszek egy bácsira,aki gondnok volt.Ha jó fiú voltam,akkor a gondnok bácsi nem szólított meg.Többen a családomból az Olaszi temető volt eltemetve.Micsoda egyenes sétányok voltak itt' Sokszor a feladatom a vízhordás volt.Eljött az 1970-es évek amikor a temető le lett zárva,csak azokat temették ide,akiknek sírjuk volt. Emlékszem,hogy nem volt már ott a gondnok bácsi,és több "sötét alaknak " volt a menedékhelye.Néhány éjszaka után sok sír fel volt dúlva és kifosztva.Az a hír járta,hogy "felső utasításra " tették.Nem mertünk nyomozni,mert a Secunak nem tetszett.Az 1970-es évek végétől "csavargók tanyája,főhadiszállása " lett az Olaszi temető.

Leülve egy padra,elérzékenyültem,mert sok család nem tehette meg,hogy a halottait átvigye a Rulikowski temetőbe.Voltak családok,akik kihaltak,vagy több ezer kilométer távolságba laktak Váradtól.Nem volt aki intézkedjen,nem volt felhatalmazott.Egy hét múlva annyit tehetnek, hogy a megemlékezés virágait és a gyertyákat valahol elhelyezzék a park területén.Nem hagytak meg egy kicsit sem a temetőből.Egyetértek Farkas László megjegyzésével : "Szemernyi tisztelet nélkül hányták csomóra a csontokat és dobálták emberhez méltatlan, megszenteletlen tömegsírokba. A köveket elhordták, eldobálták. Néhányat a folyóban láttak itt-ott, egy részüket, sajnos nagyon kis részüket sikerült kimenteni, de sok kövünk, emberi életek porhüvelye fölé emelt kövünk, ittlétünk tanúsága elveszett." Teljes cikk : farkaslaszloblogja.blogspot.ro 


 
Ilyen volt az átalakítási munkálatok során

Megnézheti 360 fokos fényképeken az Olaszi temetőt az Egy Váradi Facebook oldalán,vagy az élő videót '

Sokan nem ismerik az Olaszi temető történetét.Kordics Imre írta az Olaszi temetőről :"Az ún. Olaszi temetőt 1779. február 9-én nyitották meg. A sírkert 1972-ben zöldövezet státusba került, és bezárták, ahol már ekkor elkezdődött a napjainkig tartó rombolás. Az 1980-as évek elejére az egyre pusztított temető tabu téma lett. A rombolás hihetetlen méreteket öltött, a hatóság hallgatólagos beleegyezésével a sírkert útban volt, mert a multat idézte. A hatóság nem akarta, az egyházak nem tudták megmenteni." Teljes cikk : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.ro 

Péter I. Zoltán helytörténész ezt írta cikkének bevezetőjében : "  A XVIII. század elején Olaszi aránylag kis területen feküdt. Délen a Sebes-Körös, keleten az országút (nagyjából a mai Magheru út nyomvonala) határolta. Utóbbi a Nagyhídnál kezdődött, és észak, majd északnyugat felé kanyarodva a ferences és irgalmas rendi telkek, végül az ispotály előtt haladt tovább Biharpüspöki irányába. A város határa akkor még a mai Fő utcai kereszteződésen túl a Páris-patak vonalát követte, amíg a patak el nem érte a Köröst a későbbi Fürdő (mai Haşdeu) utca közelében."
Teljes cikk : biharmegye.ro 

Darabont József vette a fényképezőgépét,készített egy albumot az 1980-as években a feldúlt,kirabolt Olaszi temetőről.Ezt írja a bevezetőben : "Ebben a gyűjteményben is Darabont József képeit osztom meg, melyek a '70-es évek végén, '80-as évek elején-közepén készültek. A szerző azt írta róluk (és egyetértek vele) hogy nem tud mit hozzáfűzni ehhez az elhanyagoltsághoz és romboláshoz ami akkor ment és aminek végülis az eredménye hogy a múlt eme emléke jóformán teljesen eltűnt."
Néhány fekete-fehér fotót nézzen meg ' 
 Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 
Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 
Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 
Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 
Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 
Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 
Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe fényképe. 

Maradjon meg az emlékezetünkbe a volt Olaszi temető ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése