Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 24., kedd

Új kórházépületeket terveznek

Új kórházépületeket terveznek 
"Új gyermekkórház építését tervezi az önkormányzat a régi mellett, mondta el Ilie Bolojan polgármester a pénteki sajtótájékoztatón. Az orvostanhallgatók számára is új épület létesül majd." - írja
Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


"A tervezett új gyermekkórház a jelenlegi városi kórház, azaz a volt gyermekkórház udvarának játszótér felőli részén épülne, hangzott el azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyet a polgármester, valamint Maria Silaghi közgazdász, kórházmenedzser tartott városi kórházban. Egy felüljáró által kapcsolódna a városi kórházhoz, s fele olyan magas lenne, mint a régi épület, hogy ne vegye el a fényt.

Források
A becslések szerinti tízmillió eurós fejlesztésre igyekeznek majd uniós támogatást lehívni, minisztériumi támogatást igényelni, de ha más forrásokat nem sikerült előteremteni, az önkormányzat, valamnt a város saját költségén hoznák létre, mondta el a polgármester. Többek között ebből a célból a város egy harmincöt millió eurós kölcsönt is felvenne, hangzott el.
A polgármester kitért az utóbbi évek során történt nagyváradi egészségügyi átszervezésekre, melyek folyamán az önkormányzat hatáskörébe került mind a megyei, mind a városi kórház. Az átszervezések és optimizálások nyomán jelenleg a Gavril Curteanu városi kórház hatvan százalékát felnőtt betegellátásra használják, s csak mintegy harminc százalékát foglalják el a gyermek osztályok.

Átszervezések
Miután megépül majd az új kórház, az összes gyermekgyógyászati osztályt oda költöztetik, s a felszabaduló helyekre kerülnek azok a kórházi osztályok, melyek jelenleg különböző, rossz állagú épületekben találhatók. Ilyen értelemben a polgármester megemlítette a Körös áruházzal szembeni régi kórházépületet, ahol most a fertőző betegek osztálya található, az Izvorului utcai TBC-részleget, valamint a Louis Pasteur utcai ideggyógyászati osztályokat.
Az új gyermekkórház a tervek szerint a legszigorúbb elvárások szerint épülne – a jelenlévők meg is tekinthették a Popa Silviu és Varga Kovács András építészek által készített terveket, melyek alapján a kórtermek valóban inkább hotelszobákra hasonlítanak majd.

Jó együttműködés
Ez lenne az elkövetkezendő évek legjelentősebb egészségügyi beruházása, mely a tervek szerint két-három éven belül valósulna meg, s mely azért is előnyös lenne, mert ezt követően nem kell majd a betegeket egyik helyről a másikra szállítani, mint jelenleg, mondta el Ilie Bolojan, aki arra is kitért: az ország több más városától eltérően Nagyváradon jó az együttműködés az önkormányzat és a kórházak között, a polgármesteri hivatal csak beruházásokra nyújt támogatást, a többit saját forrásokból állják az egészségügyi intézmények. A kérdésre, hogy a kölcsön felvételét követően mennyire fog eladósodni a város, Bolojan azt válaszolta: csak ideig óráig adósodik el, míg megtérülnek az uniós beruházásokra kapott összegek, tulajdonképpen a kölcsön is azért kell, hogy idejében foghassanak neki a különböző projektek megvalósításának, ne sietve és az utolsó pillanatban, mint eddig.
Maria Silaghi kórházmenedzser a kórház idei beruházásait sorolta fel – a saját forrásokból elvégeztetett korszerűsítési, fejlesztési munkálatok összértéke meghaladja a 8,5 millió lejt.

Egyéb tervek
Mint elhangzott, további terveik közé tartozik egy új CT készülék vásárlása, melynek árából egymillió lejt a polgármesteri hivatal törlesztene, a fennmaradó kétszáz ezer lejt pedig saját forrásokból biztosítanák. Egyúttal egy másik épületet is terveznek, mely az új gyermekkórházzal párhuzamosan épülne, s amely a kórházudvar bejáratának jelenlegi helyét, azaz a villamosmegállók felőli részt foglalná el. Ez többek között amfiteátrumot és öltözőt biztosítana az orvostanhallgatóknak, várótermet a betegek hozzátartozói számára, de a kórház adminisztratív része is itt kapna helyet."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése