Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 31., kedd

Megújult a Stern-palota

A nagyváradi Stern-palota homlokzatának a restaurálása 2015 júniusában kezdődött el 

"A nagyváradi Stern-palota homlokzatának a restaurálása 2015 júniusában kezdődött el, az önkormányzat által kezdeményezett, a történelmi városközpontban található ingatlanok felújítását célzó program keretében, 2017 november vége határidővel." - írja a Bihari Napló.


"Eddig kicserélték a Fő utca és az Eminescu utca felőli burkolatot, illetve újracsinálták az esővíz-elvezető rendszert, felvitték az utolsó réteg vakolatot, és helyreállították a díszítő elemeket a Fő utca 10A. szám alatti részen. Kilencven százalékban helyreállították a díszítést az ablakok szintjén, valamint a festést az eredeti textúra tiszteletben tartásával a Fő utca 10. szám alatti részen, valamint javításokat végeztek és festettek a meglévő ácsolaton a Fő utca 10 A. szám alatt és az Eminescu utca felőli oldalon. Hátra van még a külső fal rendbetétele a Fő utca 10. és 10A. szám alatti épületrészek belső udvarán, és foglalkozni kell még a Fő utca 10A. alatti rész gangjának levakolásával és lefestésével. A kivitelező a szalárdi Constructorul cég, a beruházás teljes költségvetése áfa nélkül 1.068.825,32 lej." 
Forrás : erdon.ro

A Reggeli Újságban is olvasható egy cikk a Stern-palotáról,melyet Szamos Mariann írt.Teljes cikk :

"A nagyváradi Stern-palota (Fő utca 10, 10/A – Szaniszló utca) 2015 júniusában megkezdődött felújítási munkálatai a novemberi határidő előtt befejeződtek. A Constructorul Sălard Zrt. által kivitelezett munkálatok értéke 106882532 lej.
 befejezodott DATUMOT LESZEDNI
A Stern-palota Nagyvárad központi részén, a Fő (Republicii) utca mentén helyezkedik el, és két másik, a szecesszió korszakában,1900 és 1914 között emelt épülettel együtt határozza meg az utcaképet: a Moskovits Miksa-palotával (Fő utca – Széchenyi-tér 2. szám) és az Apolló-palotával (Fő utca 12 szám – Szaniszló utca).
A helyreállítás része volt annak az önkormányzat által kezdeményezett projektnek, amely a történelmi városközpont épületeinek homlokzatait rehabilitálja.
A felújítási munkálatok során az épület Fő és Szaniszló utcai részén is a tetőszerkezet helyreállításában, a csatornarendszer kicserélésében, a megrongálódott elemek eltávolításában (például gerendák) és a homlokzatok újravakolásában álltak. A korhű felújításnak köszönhetően a díszítőelemek is visszakapták eredeti formájukat. Az épületegyüttes belsejét illetően vakolási és festési munkálatokra van még szükség.
A Stern-palota a 20. század eleji Nagyvárad egyik leglátványosabb építménye. A ház egy belső udvart fog közre, földszinti részén üzlethelyiségek, az emeleteken pedig bérlakások kaptak helyet."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése